Nyheter

Kärvt för kultur- och fritid

Nyheter Vid kultur- och fritidsnämndens nämndens möte var ekonomi ett hett ämne och mycket tyder på ett minusresultat för 2022.

Vid genomgången av det ekonomiska utfallet för tiden till och med april och den prognos som gjorts kommer kultur- och fritidsnämndens verksamhet att redovisa minus drygt 700.000 kronor. I stort sett alla delar i verksamheten ser ut att klara budget men det är anläggningar för idrott som ställer till det. Inom det området tyder allt på ett underskott på en miljon kronor. Nämnden säger att de kunnat redovisa ett noll resultat eller ett litet överskott utan kostnadsökningen för idrottsanläggningarna. För Movalla IP har kostnaderna för el ökat med 140.000 kronor för perioden januari-april jämfört med åren 2017–2021. Vaggeryds IP redovisar en ökning för el under motsvarande period med knappt. 160.000 kronor. Tillsammans med ökade drivmedelspriser, ökade kostnader för till exempel gödsel och ökade priser rent allmänt beräknas underskottet till en miljon kronor. Sett till dagens situation kan underskottet komma att bli större.

Idrottsplatsernas driftbudget

Med hänvisning till vad som nämnts ovan samt effekten av inflationen beräknar såväl Movalla som Vaggeryds idrottsplatser underskott för året. För Movalla handlar det om minus upp mot 500 000 kronor utöver underskottet på knappt 200 000 kronor för 2021. Vaggeryds idrottsplats ser ett underskott på omkring 250 000 kronor. Styrelsen för Movalla idrottsplats har skrivit till nämnden och anser att de bör överväga att använda fonderade medel för att täcka underskotten. Att ansöka om fonderade medel förutsätter att man klarar de regler som finns för att kunna ta del om fonderade medel även om de genererats av Kultur- och fritid, sedan är det kommunfullmäktige som fattar beslut. Nämnden har inte beslutat om att ansöka om uttag av fonderade medel men utesluter det inte.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *