Nyheter

KD om ansvar, poliser, vård…

KD om ansvar, poliser, vård…

Nyheter Vid sitt årsmöte gjorde KD ett uttalande om ansvar, samverkan, fler poliser med mera.

Ansvar för sin medmänniska

Under benämningen ”Femklövern – hållbar tillväxt för Vaggeryds kommun” har Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet kommit överens om att under mandatperioden 2019–2022 fortsätta samverka och ta ansvar för Vaggeryds kommun. Partierna har valtekniska samverkan för att säkra majoritet i styrelser och nämnder och för att betona vikten av vår samverkan.

Våra förslag har fått stort genomslag och vi kommer aktivt driva vår politik under kommande mandatperiod. Vi är för ett friare och varmare samhälle. Vårt mål är ett samhälle där friheten att forma sitt eget liv går hand i hand med ansvaret för sin medmänniska. Vi vill bygga ett samhälle som håller samman. Ingen ska hållas tillbaka och ingen ska lämnas efter.

• Sjukvård
Det är när man är som svagast som man ska vara säker på att välfärden är som starkast. Men många patienter får inte vård i tid idag. Vårdköerna till operation eller specialistvård har fördubblats under nuvarande regering. Svensk sjukvård behöver en genomgripande reform för att alla ska få rätt behandling och omvårdnad. Alla skall ha rätt till god vård i tid oavsett var i landet man bor. I vår kommun kommer vi aktivt verka för att flytta vårdcentralen till ett mer centralt läge. Det förebyggande friskvårdsarbetet i kommunen vill vi utöka.

• Äldre
Vi vill bygga ett samhälle där människor kan åldras i trygghet och värdighet. Äldre ska kunna leva ett aktivt liv och ha inflytande över sin vardag med bibehållet oberoende, bemötas med respekt och ha tillgång till god vård och omsorg. Biståndsbedömningar inom kommunens äldreomsorg skall ytterligare förenklas. Vi skall pröva möjligheten till alternativa driftsformer vid utökade och nya verksamheter.

• Trygghet
En av statens grunduppgifter är att se till att medborgarna är trygga. Man ska kunna lita på att polisen kommer när man larmar. Därför vill vi se fler poliser, och de ska ha resurser att förebygga, förhindra och ingripa mot brott. När människor utsätts för våldsbrott, rån, sexuella trakasserier eller inbrott i sitt hem måste rättsväsendet agera. Och vi ska alltid stå på brottsoffrets sida. Vi vill öka närpoliserna närvaro i kommunen, och vi kommer arbeta för ett närpoliskontor i kommunen.

Kristdemokraterna i Vaggeryds kommun

Taggar

11 reaktioner på KD om ansvar, poliser, vård…

Luddigt och svårtolkat som vanligt, när KD tar till orda. Hittar ytterst lite som är konkret kommunpolitik.

Flytta vårdcentralen, det står inte vilken men jag förmodar att det gäller Vaggeryd. Bra, men inget unikt KD-förslag. Och det är fortfarande regionen som äger verksamheten, nuvarande lokaler och frågan som helhet.

Förenklade biståndsbedömningar, vad åsyftas? Är det tanken om den symboliska 85-årsregeln som fortfarande spökar, trots tidigare motgångar?

Polisfrågorna är ju statliga men inget blir förstås sämre av kommunpolitiken ger dem uppmärksamhet. Tyvärr har Vaggeryds kommun gjort misstaget att hyra in ordningsvakter istället, vilket gör att polisen ser att vi löser problemen ändå.

KD gillar fina ord.

Vart är tryggheten och värdegrunden i denna kommun, när det gäller våra äldre, vårdtagare?
När ni i femklövern vill dra ner på nattpatrullen för att det ska passa er budget. Vi pratar om människor som uppfostrat er, sett er växa upp och nu vill ni dra ner på personalen som vårdar era nära och kära på nätterna?
När ni inte finns där men vi personal gör det.
Vi ser hur oroliga dom är redan nu, hur dåligt de mår för att det kanske tar lite tid innan vi hinner komma då de larmar och vi är upptagna hos en annan vårdtagare. Om ni får igenom ert förslag så kommer de få vänta ännu längre på att få den hjälp de behöver. De kanske har ramlat, fått akut hjärtinfarkt…. Ja ni kan ju föreställa er själva då ni vill att vi ska bli 3 personal i nattpatrullen istället för som det är idag. 2 i Vaggeryd och 2 i Skillingaryd. Med ert förslag innebär det att en personal ska köra själv i hela kommunen.
Den personalen kanske är längst i norr och får ett larm längst i söder i kommunen vilket kommer ta längre tid(där vi idag har visst antal minuter på att infinna oss), den vårdtagaren som behöver hjälp kommer att då få vänta längre än vad den normalt behöver idag pga att vi då kör en ensam och två i den andra bilen. Om ni får erat förslag igenom.
Vill ni verkligen utsätta era anhöriga för detta? Eller er själva nu när ni kommer upp i den åldern där ni behöver få hjälp av vårdpersonal????

2,4 miljoner ja det är vad ni vill dra in på, gör det å på alla chefer ni anställt eller alla konstiga tjänster ni tillsätter.
Eller bankhuset som ni nu köpt in för 7 miljoner

Vi arbetar med Människor inte med robotar vi som är i vården. Vi arbetar med era nära och kära.
Vi ger trygghet, omsorg och god omvårdnad
Den försvinner nu när ni vill dra ner på oss.
Ni vill även blanda personalen som är på Demensen på Furugården med de andra vårdtagarna som bor inne på Furugården samt ute i samhället.
Den personalen som verkligen behöver finnas inne på Demensen. Där våra dementa inte ska ha flera olika personal som de inte känner igen. Hur kommer deras liv påverkas?

Idag mår vi personal dåligt pga av erat förslag.
Vi vill inte må dåligt pga erat förslag. För det påverkar oss väldigt negativt just nu och ni väl inte att detta ska pågå?

Tänk om och gör rätt från början

Du har rätt i varenda ord Tina. Dessutom får man räkna med mera neddragningar ty de måste nog köpa in flera ”strategiska fastigheter” runt Skillingehus. De har ju som du påpekar anställt Många pärmbärare så snart måste de bygga ut där. KD:s ord rimmar illa i artikeln som handlar om vård. De är ett parti med kristen prägel som deltar i beslut som trampar på de svaga. HYCKLERI!

Det här går ju emot ALLT som ni redan beslutat och röstat igenom KD!! Tinas inlägg här är klockrent och säger allt som behöver sägas i denna fråga.

Vi inom KD står fast vid vår värdegrund. Vi vill verkligen inte göra avkall på service och kvalitet i omsorgen för våra äldre, vårdtagare och brukare.
Men detta är en fråga om att anpassa organisationen då antalet platser har lagts ned. Detta är socialnämndens beslut och socialchefen förklarar detta på ett föredömligt sätt på annan nyhetsplats. Att det kan finnas oro för ensamarbete kan vi förstå. Vi förutsätter att arbetsgivare och representanter från personal löser denna fråga.

Thomas Axelsson

Så du Thomas Axelsson menar på fullt allvar att om behöver minskar (platser dras ner) på ett område så ska man spara på ett annat område???
Den matematiken får jag inte ihop. Platser har dragits ner på Sörgården och då sparar ni i Nattpatrullen!!

Thomas Axelsson:
Vad har dessa neddragningar som socialchefen uttalar sig om för betydelse för nattpatrullen? Det blir ju inte färre ärenden för nattpatrullen och arbetsbelastningen kvarstår ute i samhället. Några personalförändringar inne på Sörgården blir det ju inte eftersom man är två personal där inne nattetid och det går ju inte att arbeta ensam där.

Klart kvalitén inom vård och omsorg på natten påverkas av neddragning! För inte allt för många år sedan så var läget för nattpatrullen som den ska bli nu, man var tre i patrullen och detta resulterade i sönderstressad personal och vårdtagare som fick vänta länge på hjälp vid larm. Detta ledde till att man slog ihop personal inne på de särskilda boendena med nattpatrullen så att det blev 2 personal i Skillingaryd och 2 personal i Vaggeryd för att man skulle kunna täcka upp områdena runt om de tätbebyggda orterna.

Ni ska ju inte tro att vi bara åker runt i samhället på natten, vi kan vara i Bondstorp/Bratteborg/Hok/Svenarum/Hubbestad/Klevshult/Åker/Hagshult/Tofteryd på både ordinarie besök och larm och då behöver man ju inte vara ett geni för att räkna ut att det tar mycket tid bara med restiden. Som det är idag så kan man snabbare ta sig fram till vårdtagare som larmar eftersom man är i närliggande område. Men med förändringen som ska ske så kan vi vara långt bort från den som larmar och behöver våran hjälp vilket då leder till situationer där vårdtagare kan få vänta lång tid på vår hjälp. Detta kan få väldigt allvarliga konsekvenser som du Thomas Axelsson nog kan förstå!

Det är ändå ni i KD som varit med och röstat ja till denna budget som medför en budgetbesparing som drabbar våra utsatta personer i samhället.

// Undersköterska på natten

Har hört att socialnämnden inte ens vetat om denna nedläggning. De har ju inte ens gjort rätt från början. Riskanalysen ska vara först sen MBL19 och sen på det MBL 11.
Här har de redan börjat med att vi personal ska gå bredvid och sen ska nytt schema börja. Så här får det inte gå till.
Bara för att de stängt Gullvivan så betyder inte det att vårdtagare i alla åldrar minskar.
Nä fy skäms på er.
Jobba natt själv och var vaken alla de timmarna så ska du få se vad som krävs. Du ska kunna tänka om i olika situationer som du kommer till, du ska veta var du har överfallslarmet där det tar minst 40 min innan polis kommer. Du ska komma på lösningar för att vårdtagarna ska må bra under natten samt att du som personal ska känna att du gör ett bra arbete

Tänk om och gör rätt

Hela den här historien är felhanterad från början och än har vi inte sett slutet. Om det genomförs så kommer det att ta en ände med förskräckelse! Oron bland våra äldre har redan ökat när de nu hört talas om att vi bara ska bi 3 personal ute i patrullen. En vårdtagare som har tillsynsbesök för att känna sig trygg berättade för oss.
” Det ringde en man och undrade om jag verkligen behöver dessa besök? Om de inte kunde tas bort för jag har ju larm! Jag svarade över min döda kropp! Gör ni det så har jag ju larmet och det kommer jag verkligen att använda mig av då!”
Detta är en tuff vårdtagare och säkert är att vi kommer få massor av  larm därifrån om dessa tillsynsbesök tas bort! Denna vårdtagare kommer att se till att få hjälp. Dem jag dock tänker på och oroar mig för är de som inte kan larma, som inte kan se till att få hjälpen ändå!! Ska de inte kunna få känna sig trygga längre?? Läs Vaggeryds kommuns vision och värdegrund! Med denna neddragning så kan ni skrota hela texten i den.
Det går även ett rykte om att chefen på särskilt boende Sörgården fick ett sparkrav på 700 tusen som hon tog tillfället i akt att spara på oss i Nattpatrullen medans hon var tillfällig chef över oss!! Smart drag, eller hur?
Jag har jobbat med vård o omsorg i Vaggeryds kommun i över 35 år. Jag har tidigare alltid varit stolt över mitt yrke men de senaste åren har denna stolthet fallerat totalt. Jag är inte stolt längre utan jag skäms över hur politiker tänker och agerar i den här kommunen. Jag släms över att arbeta för kommunen i dess verlsamhet! Jag tänker inte vara någon ambassadör för kommunen för att få dagens ungdomar att söka sig till vårdyrket och senare att jobba för den här kommunen. Nej fortsätt ni med att göra skillnad på chefsnivå, gör om era fina kontor så de blir ännu finare. Byt ut fullt fungerande kontorsmöbler till nya fina. Anställ gärna fler chefer och några administratörer och på samma gång kan ni ju hitta på lite nya tjänster som extraresurser och hjälp till er. Tjänster som ingen vet hur de uppkommit eller vet riktigt varför de tillkommit i allafall är det ingen av oss på natten som vet. De har heller aldrig varit ute på annons så att vem som helst har kunnat söka. De är handplockade och det stinker svågerpolitik och väntjänster om det hela. Här kanske det skulle kunna sparas in en hel del om det är npgon som vågar ta sig en titt på det hela. Det är konstigt hur man med gott samvete kan ta med ena handen och sedan se till att få nytt och fint på sitt eget kontor i sin egen lilla värld. Men var och en är tydligen sig själv närmast. Det är väl inte heller läge att köpa in fastigheter för framtiden, vi lever väl här och nu! Har man inye råd med det så här man väl inte råd att planera och köpa/investera för 50 år framåt!
 Vi har flera gånger fått frågan vad de annars ska kunna spara på och ovan har ni flera förslag. Men är ni kloka och tänker minsta lilla på dem som byggt upp samhäller så tar ni tillbaka ert förslag då det verkligen inte är rätt att spara på de gamla och sjuka!!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *