Nyheter

KD: Redo att bygga bostäder åt alla

Nyheter Här i Vaggeryds kommun bygger vi för framtiden. Här har människor och företag möjlighet att växa och blomstra. Vi är en tillväxtkommun som heter duga, och då behövs det ett offensivt bostadsbyggande i hela kommunen. Läs KD-debatten här

  • Vi inom KD vill öka takten i bostadsbyggandet i hela kommunen.

Ska människor attraheras av att flytta hit behövs fler bostäder och tillgång till olika boendeformer. Närheten till Jönköping gör det framför allt attraktivt för yngre familjer att flytta till vår kommun. Och då framför allt då i eget boende i form av bostadsrätter och villor.

Vi som arbetar med lokal politik måste ha förståelse för fastighets- och bostadsmarknaden och modet att fatta kloka beslut. Det gäller att möjliggöra för fastighetsägare att skapa fler bostäder (hyresrätter) och öka rörligheten genom att bland annat underlätta för ungdomar och socioekonomiskt utsatta att få tillgång till en bostad samt att förenkla flyttar för äldre (gärna trygghets boende).

  • Bygg fler bostäder i Skillingaryd. Gärna via externa exploatörer, då detta inte alltid varit fallet i denna tätort. Stenvadet och Trolleberget är prioriterade områden
  • Bygg fler bostäder i Vaggeryd. Östra Strand måste påbörjas snarast. Västra strand och Yggen står på tur
  • Bygg bostäder i Hok, Bondstorp, Klevshult ,Åker, Tofteryd och Byarum. Flera förslag finns nämnda i ÖP
  • Bygg fler bostäder på landsbygden. Här krävs bland andra att regelverk med mera ses över.

Minskat byggkrångel
Lagens byggregler är otydliga, krångliga och ineffektiva. Tillämpningen i vår kommun är inte alltid optimal. De cementerar snarare gamla arbetssätt och strukturer än uppmuntrar nya lösningar. Vi inom KD vill vara med sin tid, blicka framåt, stödja föränderlighet, utveckling och innovation.

Det finns även andra utmaningar i vår kommun med förändringsarbete, såväl kulturella som strukturella. 

Villalöftet
Kristdemokraterna på riksnivå avger nu ett villalöfte till svenska folket. KD vill utreda nya lagar som skärper kommunernas ansvar för att få fram mark och detaljplaner för småhus. KD vill inrätta en stimulans för kommunerna som täcker 50 procent av deras kostnader för planering av småhusområden. 

Startlån för första bostaden
Kristdemokraterna på riksnivå lansera även förslag införa startlån för den som köper sin första bostad. Det gör det lättare för yngre hushåll, eller för personer med låga men stabila inkomster, att ta steget till det ägda boendet i bostadsrätt eller villa.

Vi inom KD vill ta ansvar och tillsammans med fastighetsägare och övriga samhällsbyggare möjliggöra för nyetableringar, arbetstillfällen, ökad inflyttning och besöksnäring.

Thomas Axelsson  (KD), ordförande för KD och ledamot i KS, KSAU och KF.
Niklas Nordquist (KD), ledamot i KF och miljö- och byggnämnden.

Taggar

Dela


4 reaktioner på KD: Redo att bygga bostäder åt alla

Gällande krångliga regelverk är det ju inte i bygglovsprocessen det är ett problem. I Vaggeryds kommun tar det bara ett par veckor från inskickat bygglov till att det är godkänt om det följer detaljplan. Det som framför allt tar alldeles för lång tid är framtagandet av detaljplaner. Om kommunen upplever att det saknas resurser på plansidan tycker jag att man kan anlita extern hjälp för att ta fram nya detaljplaner.

Nu glömmer KD och C om man bygger flera bostäder att man måste bygga förskolor och skolor också.
De vill göra samma fel som de har gjort de senaste åtta åren
Marijo (S)

Skönt att ni äntligen har kommit fram till detta.
Hade ju varit bra om ni varit lite på i denna mandatperioden. Är ju C som fått in i alla reglementen framför allt miljö o bygg att man ska vara hjälpande och rådande. Är ju C som lade ett aktivt förslag angående Trolleberget på sittande kommunstyrelse. Är Ju C som har sett till att läget på planer med mera redovisas på varje möte med kommunstyrelsen. Jag har lagt många aktiva förslag och ställt så många frågor angående byggnation så det har pustats lite på mötena.
Att det händer lite i Skillingaryd är ju till största delen C:s förtjänst med stöd av en del andra partier, däribland är inte KD. Thomas har uttryckt missnöje över mitt agerande. Men kan lova invånarna att jag ska fortsätta att ifrågasätta och driva på kommande mandatperiod också.
Har även sett till att det ska köpas in tomter i Åker genom aktivt förslag.
Vill verkligen skapa förutsättningar i hela kommunen. Vaggeryd är enligt mig nästa stora utmaning, där vi måste se till att det blir bra med järvägsövergångar med mera.

En röst på C och gärna ett kryss på mig så ger vi järnet nästa mandatperiod.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *