Nyheter

KD: Svenska bönder behövs mer än någonsin

Nyheter LRF kommungrupp har bett varje parti, som finns representerade i kommunfullmäktige, att svara på några frågor som berör den gröna näringen med inriktning mot vår kommun. I en artikelserie presenteras partiernas svar. Först ut är Kristdemokraterna.

– Att rösta i val och vara med och tycka till är en fundamental del av ett demokratiskt samhälle. Vad ni röstar på har vi inom LRF ingen åsikt om, men vi vill uppmana alla att gå och rösta, säger Roger Andersson som är ordförande i LRF kommungrupp. 

1. Hur ska Vaggeryds kommun arbeta för att bidra till en ökad och hållbar produktion av mat? 

– I stora drag så tänker vi lokala och svenska råvaror och i säsong så långt det är möjligt. Ekologiskt i den mån det går. Den största delen ekologiska inköp är vad vi förstått, mejerivaror och nötkött. Regeringens mål för offentlig sektor är att 60 procent ska vara ekologiskt 2030. Vi vill att kommunen skall arbeta för att bidra till en ökad och hållbar produktion av mat. När det gäller mjölkproduktion är självförsörjningen god, dvs vi producerar näsan dubbelt så mycket som vi konsumerar. Dock minskar självförsörjningsgraden i kommunen. Denna trend önskar vi kunna vända. Självförsörjning av andra livsmedel än enbart mjölk behöver nog utredas vidare. Vi i kommunen måste dessutom ta hänsyn till jordbruksmarkens värden (betes- och odlingsmark) vid exploatering och följer den regionala och nationella livsmedelsstrategin. Viktigt är att arealen betesmarker och åkermarker inte minskar. Exploatering av jordbruksmarken har dock ökat de senaste åren, vilket minskar brukbar areal. Denna trend skulle vi gärna ändra på. Alla typer av gröna näringar vill vi stödja. Skriva längre kontrakt med lokala aktörer för att möjliggöra långsiktig investering och för att säkerställa behoven. Lika så tycker vi lokala initiativ som REKO – ringen är värda att stödja. REKO står för Rejäl Konsumtion och är ett sätt att handla lokalproducerad mat, helt utan mellanhänder. Konsumenter och producenter på orten går samman och startar en REKO-ring där råvaror och produkter säljs direkt från producent till konsument. Enkelt och genialt! 

2. Hur ställer ni er till byggnation på landsbygden? 

– Vi har medverkat till kommande ÖP, som för övrigt är ute på remiss till och med september. Se bla nedanstående texter som vi står bakom. 

Jordbruksmark 

• Vaggeryds kommun som aktör bör undvika att exploatera jordbruksmark som är brukningsvärd, hyser höga naturvärden, har en kulturhistorisk betydelse, rekreativ betydelse och/eller bidrar med landskaps karaktäristiska värden. Avstånd, arrendering, skiftenas form och storlek bör även beaktas. 

• Den produktion av livsmedel som finns lokalt i kommunen värnas om och stöttas. Gröna näringar ska kunna utvecklas och växa, men exploatering av brukningsvärd jordbruksmark ska undvikas. 

• Tätortsnära gårdar och jordbruksmark har stora sociala, rekreativa och pedagogiska värden. I framtiden kan den tätortsnära jordbruksmarken användas på nya sätt till närproduktion av livsmedel, kontraktsodling och utveckling av olika typer av matparker. Bygga på jordbruksmark Brukningsvärd jordbruksmark får tas i anspråk för bebyggelse eller anläggningar endast om: 

• Det behövs för att tillgodose väsentliga samhällsintressen och detta behov inte kan tillgodoses på ett från allmän synpunkt tillfredsställande sätt genom att annan mark tas i anspråk. 

• För enstaka byggnader ska påverkan på jordbruket minimeras och byggnation på eller i närheten av jordbruksmark måste acceptera viss störning från pågående jordbruksverksamhet. 

* För Vaggeryds kommun är det av väsentligt samhällsintresse att kommunen kan fortsätta utvecklas med ny bebyggelse på ett hållbart och klimatanpassat sätt. Med detta avses sådant som bidrar till utvecklingsinriktningens syfte och fysiska struktur. Samhällsutbyggnad ska främja en ändamålsenlig och sammanhållen bebyggelsestruktur som i sin tur leder till att stärka central- och serviceorternas serviceutbud och stråkens betydelse, vilket skapar goda förutsättningar för hållbara transporter och en hållbar samhällsutveckling. Även enstaka byggnation på den rena landsbygden är viktig för kommunens utveckling och attraktivitet genom att skapa varierade boendemöjligheter. På landsbygden kan man inte hävda väsentligt samhällsintresse vilket innebär att det krävs att fler kriterier uppfylls och påverkan på jordbruket minimeras. Byggnation på eller i närheten av jordbruksmark måste acceptera viss störning från pågående jordbruksverksamhet. Uppförande av enstaka byggnader på brukningsvärd jordbruksmark kan vara möjligt utifrån ett sammanvägt resonemang baserat på nedanstående punkter: 

• Jordbruksblock som är mindre än 1 hektar eller flera mindre sammanhängande block som tillsammans är mindre än 1 hektar och inte ligger i anslutning till ett brukningscentrum. 

• Placering i utkanten av ett större skifte, och som inte bedöms påverka jordbruksproduktionen negativt. Kompletterande bebyggelse som underlättar för lantbrukets fortlevnad, till exempel ett bostadshus för att underlätta generationsväxling. 

• Alternativa placeringar har studerats och är inte tillfredsställande. Sökande ska skriftligen redovisa konsekvenserna av alternativa placeringar och motivera vald placering. Uppförande av utvecklingsområden eller grupper av bebyggelse på brukningsvärd jordbruksmark kan vara möjligt utifrån ett sammanvägt resonemang baserat på nedanstående punkter: 

• Byggnationen anses vara ett väsentligt samhällsintresse som bidrar till översiktsplanens utvecklingsinriktning och till en sammanhållen bebyggelsestruktur då den ligger i anslutning till detaljplanerat område eller område som definieras som sammanhållen bebyggelse, samt i anslutning till befintlig infrastruktur. 

• Förutsättningarna för att ta annan mark i anspråk är inte tillfredsställande.

 Landsbygdsutveckling i strandnära läge – LIS områden Vaggeryds kommun upprättade 2015 ett tematiskt tillägg och fördjupning för landsbygdsutveckling i strandnära lägen (LIS). Syftet är att långsiktigt stimulera den lokala och regionala utvecklingen på landsbygden. LIS är inte en markanvändning inom mark- och vattenanvändning. LIS-områdena är utvecklingsmöjligheter för bostäder och turism inom landsbygd eller i vissa fall sammanhängande bebyggelse. Redovisningen i översiktsplanen ska vara vägledande vid prövning av ansökningar om dispenser från strandskyddet och upphävande av strandskyddet i detaljplaner.

3. Hur ska Vaggeryds kommun arbeta för att rusta upp lågtrafikerade vägar på landsbygden för att klara dagens trafik? 

Detta är ofta regionala vägar, och finansieras via bidrag från staten. Dessa vägar måste underhållas och förstärkas, och det är också säkerhetsaspekter som måste tas hänsyn till. Länsplaner tas fram, och där måste vi som kommun vara aktiva i de samråds diskussioner som med jämna mellanrum hålles. Åtgärder som förkortar restiden på landsbygden måste prioriteras. Det behövs vägar som är bra, och som klarar tunga transporter för jord- och skogsbruket. Sedan finns det kommunalt bidrag för enskilda vägar med eller utan statsbidrag. Det kommunala bidraget täcker upp kostnaden utöver Trafikverkets bidrag som kan variera, men ligger normalt på 70 procent. Kommunen ger då ett bidrag på högst 30 procent. Vi ser att detta skall fullföljas, och senaste budgetberedningen var detta också vårt förslag. Man kan även erhålla kommunalt bidrag för hårdgöring (asfaltering eller motsvarande) av vägen. Mindre enskilda vägar som inte erhåller statsbidrag från Trafikverket kan ändå ansöka om kommunalt driftbidrag från Vaggeryds kommun enligt kommunfullmäktiges beslut 

4. Hur vill ert parti arbeta för att det ska vara attraktivt att bo och leva på dom mindre orterna/landsbygden i vår kommun? 

Det skall var möjlig att leva i våra mindre orter/landsbygd. Vi skall kunna gå i en skola, få den vård vi behöver när bli sjuka, tanka bilen, betala elen och få hjälp av polisen. Vi vill skapa de förutsättningar som möjliggör detta. Genom att lyfta undan de hinder som idag finns för livet på landet kan vi få en positiv utveckling som gynnar hela vår kommun. När kommunen växer ska det ske i alla delar. Våra mindre orter som Åker, Bondstorp, Tofteryd, Hagshult och Svenarum, Bratteborg för att nämna några skall ha goda förutsättningar att utvecklas. Skolor och förskolor skall finnas i våra mindre orter, så att barnfamiljer skall kunna flytta till eller bli kvar på landsbygden 

• Gröna näringar. Minskat regelkrångel och bättre ekonomiska förutsättningar. 

• Värna äganderätten. Ansvarsfullt brukande av skog och andra resurser har skapat många av de natur- och kulturvärden som finns idag. Idag hotas äganderätten, inte minst av skogen. Kristdemokraterna vill stå upp för fortsatt enskilt ägande och brukande av skogen under frihet och ansvar. 

• Bredband till alla. 

• Enskilda vägar. Utökat stöd. 

• Jord och skogsbruk är basen för landsbygden. Landsbrukets produkter är viktiga, och då måste vi öka vår självförsörjningsgrad. 

• Värna närodlad och närproducerad matproduktion. Kommunens regler för livsmedelsinköp skall stödja och prioritera detta. 

• Nej till Vindkraftsutbyggnad i områden som påverkar livsmiljön för människor i dess närhet och har de naturvärden med arter i områden som vi har som syfte att skydda. 

• Stödja närproducerad och ekologisk odling i alla dess former. 

• Förbättra infrastrukturen av förnybara drivmedel och el. 

5. Varför ska man rösta på ert parti? Motivera med max 100 ord. 

Aktiva lantbrukare och landsbygdsbor. Människor och företagare som lever på landsbygden och är ryggraden i svensk livsmedelsförsörjning. Kristdemokraterna har ett sedan länge ett stort hjärta för landsbygds och lantbruks frågor. Nu är vi redo att utveckla svensk landsbygd. Vi måste stötta svenska bönder och de gröna näringarna, det är alldeles uppenbart. De gröna näringarna i Sverige; jordbruk, skogsbruk och trädgård med underleverantörer och tillhörande förädling lider illa utav höga energi- och drivmedelspriser. Så kan vi inte ha det.

Svenska bönder behövs mer än någonsin. Vi inom KD är redo att utveckla svensk landsbygd.

Källa: LRF Vaggeryds kommun

Taggar

Dela


3 reaktioner på KD: Svenska bönder behövs mer än någonsin

“Anden är villig och köttet är svagt” skulle man kunna kommentera med.
Det låter vackert att svara LRF som följer:
” Våra mindre orter som Åker, Bondstorp, Tofteryd, Hagshult och Svenarum, Bratteborg för att nämna några skall ha goda förutsättningar att utvecklas. Skolor och förskolor skall finnas i våra mindre orter, så att barnfamiljer skall kunna flytta till eller bli kvar på landsbygden ”

Verkligheten är en annan. Efter att under innevarande mandatperiod som ledamot för Centerpartiet drivit på i politiken för våra landsbygdsskolor har det ofta känts ganska ensamt i den kampen. Nu blir det verkligen upp till bevis! Nästa vecka tas förslaget från barn- och utbildningsförvaltningen om nedläggning av både skola och förskola i Åker upp i arbetsutskottet. På sikt hotas flera skolor i kommunen av nedläggning. Det krävs mer än fina ord om vikten av en levande landsbygd. Det krävs handlingskraft, politiskt mod och en ärlig tro på möjligheter. Landsbygdens folk vill se satsningar inte bara höra fina ord. En politisk vilja att satsa krävs, därför att det blir bra för alla med en attraktiv landsbygd.
Så KD; upp till bevis nästa vecka!

Carina Stridh Bjurhager (C)

Vem kunde ana att KD skulle bli ett parti för bönderna när Centern har gjort allt för att knäcka dem ekonomiskt

Då har du missat vad respektive parti lagt för budget för landsbygden. Det finns bara ett parti som både säger och gör. Ett exempel är följande:
Under det senaste året har Centerpartiet förhandlat fram flera krisstödpaket till svenskt lantbruk. Bland annat närmare två miljarder kronor till svenska animalieproducenter för att klara de skenande kostnaderna lantbruket drabbats av, vilket klubbades i riksdagen under våren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *