Nyheter

KD vill stoppa vindkraftsprojekt – använd kommunalt veto

Nyheter KD säger NEJ till vindkraftverk i närheten av människors livsmiljö eller som skadar viktiga och känsliga naturområden.

Thomas Axelsson (KD)

Under 2021 stoppades de svenska kommunerna 78 procent av pågående vindkraftsprojekt, och detta oavsett vilka partier som politiskt styr.

I vår kommun vill vi stoppa de två projekt som pågår, och som nu behandlas och överklagas i våra domstolar. Vi vill gå så långt att kommunen ska utnyttja sitt veto för att stoppa pågående projekt.

Att på KD:s förslag under våren, det vill säga; ”Upphävande av kommunfullmäktiges beslut om tillstyrkan” av vindkraftsprojektet Pukarp fick gehör hos L, MP, KD och SD var vi naturligtvis glada för. Med andra ord ett kommunalt veto. Tyvärr fick vi inte majoritet för detta förslag. Att andra partier valde att inte stödja vårt förslag beklagar vi.

Vi kommer fortsätta att undersöka möjligheterna att stoppa detta projekt. Tillsammans via överklagande av grannar, intresseorganisationer och naturorganisationer, hoppas vi att detta projekt inte vinner laga kraft.

Vidare kommer vi föreslå att vår vindkraftsplan uppdateras. Teknikutvecklingen inom branschen är stor, vilket gör att nuvarande plan inte fullt ut är tillämpbar. Regelverk som exempelvis buffertzoner måste ses över. I delar av Tyskland finns det en 1OH-regel. Denna regel innebär att inga vindkraftsverk inom avståndet 10 gånger höjden får byggas. Detta borde vi också tillämpa.

Motion finns inlämnad där man föreslår 7 gånger höjden.

Vi är i princip för all form av förnyelsebar energi inklusive vindkraft. Men utbyggnad får inte ske på bekostnad av andra viktiga värden, som exempelvis livsmiljöer, naturvärden eller minskade fastighetsvärden.

Vindkraften ger bara el när det blåser. Den kan inte lagras, blåser det mycket måste elen slumpas bort, skänkas eller i värsta fall, betalas för att bli av med. När det inte blåser måste elen komma från annat håll, från fossila källor som gas och diesel.

I vår kommun ser vi gärna utökad satsning på solenergi. Vaggeryds Energi kommer bygga ett nytt fjärrvärmeverk, som avsevärt minskar användningen av fossila bränslen i vår kommun.

På riksnivå ser vi nu att även kärnkraftsutbyggnad börjar diskuteras. Detta välkomnar vi.

Ägarskapet, av vindkraft är inte heller det helt okomplicerat. Sedan 2017 har 85 procent av investeringar skett från utländska intressen. Vi låter utländska riskbolag och kinesiska staten köpa upp våra vindkraftparker vilka därigenom får inflytande över vårt elnät. Vi ser gärna ett lokalt ägarskap i elproduktion.

Skenande elpriser. Vi måste ha ett elsystem som har rimliga priser, som fungerar över hela landet och som kan klara den ökande elanvändningen. 

Thomas Axelsson ( KD)

Taggar

Dela


16 reaktioner på KD vill stoppa vindkraftsprojekt – använd kommunalt veto

Svar till Anna:

700 meter är skyddsavståndet i Vaggeryds kommuns vindbruksplan som den är i dag. 4 x höjden är ett bör-värde som inte tagits hänsyns till hittills.

Var i vindbruksplanen hittar du dessa 1000 meter?

Kommunens vindbruksplan baseras på svensk praxis, avståndet ska vara minst 1000 meter eller fyra gånger verkshöjden.
Ska det krävas längre avstånd än det så blir det inga områden för vindkraft kvar i kommunen.
Det är inte att ta ansvar för vare sig kommande generationer eller vårt energibehov. Det är att stoppa huvudet i sanden.
Bra att KD och L är tydliga med att det är vad de avser att göra med de röster de får i valet.

Svar till Manne: Jag är helt övertygad om att många husägare hade varit glada över att ha ett minimiavstånd på 1,5 kilometer från sitt hus som det kan vänner. I dag handlar det om några hundra meter som KD vill förändra. Tror inte du heller skulle vilja vi i ett hus på landet om din närmsta granne var ett vindkraftverk som brusade så högt att din sömn påverkades negativt. Finns många familjer i våra grannkommuner som har det så och mår dåligt. Bra livsmiljöer till alla. Det borde vara en självklarhet som inte ens skulle behöva diskuteras.

Som alltid. Vi ska och måste ha mer energi men ingen vill ha produktion i sin närhet. Ni som är motståndare till vindkraft tala om varifrån vi ska få energi. Vill ni ha kärnkraft runt hörnet kanske. Med detta sagt bör inte vindkraftssnurror stå på en privat tomt men man tar sig för pannan när alla hittar (på) argument mot vindkraft. Har själv bekanta som bor cirka 1,5 km från en vindkraftspark och som inte klagar.

Har du slängt ett öga på den här sidan idag: https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/
Just nu har vi cirka 12 500 megawatt installerat av denna kraftkälla, dubbelt så mycket effekt installerat som kärnkraften.
Tur att det inte står 8 januari i kalendern.
Vi har nog pratat alldeles för mycket och alldeles för länge, dags att se sanningen i vitögat, för vi behöver el.
Med vänlig hälsning
Ken Frick

Så glädjande att fler och fler tänker på de som bor på landsbygden. Man kan inte köra över folk och ta i från dem allt de äger och ge dem dålig hälsa.
Fossilfritt kan man ju diskutera med med tanke på att varje verk förbrukar 3000 liter hydraulolja.

Som sagt insiktsfullt KD!

Håller med alla, och nu släcker vi lyset, stänger av elvärmen, slutar använda elspisen och tvättmaskinen. Det vill säga, är solidariska i handling med våra åsikter.

Vindkraften står för en liten del av vår elförbrukning. Den största delen kommer från vattenkraft och kärnkraft.
Den vindkraft som skulle tillverkats i Boarp skulle troligen exporteras till Tyskland.
Det du skriver är bara ett försök att vara lustig men du är välkommen att anmäla dig på listan för de som vill ha ett vindkraftverk som granne

Lasse Olsson
Ekesås

Mycket bra skrivet!

Minst 7 gånger verkets höjd till bostad behöver vi förhålla oss till för att skydda oss kommuninvånare!

Tack Thomas Axelsson att du återigen tar upp detta!

Ja stoppa vindkraftsutbyggnad. Man måste se helheten. Vingarnas livslängd är 7 år, bladen erorderar och släpper 60 kilo mikroplast per år gånger 4000 vindverk i Sverige. Vindkraftverk ger inte tillbaka den totala energi som det går åt från start till nedmontering. Och vem ska ta ner dem eller ska de stå kvar som monument som påminner kommande generationer om klimathysterins dumdristighet?
Se samnytts djupgående information om vindkraft till nytta eller problem.
Så Nej till vindkraft
Mjo

Det är ju skönt att något parti har lyssnat på befolkningen i kommunen
Tack.
”Det spelar ingen roll vilken färg katten har bara den fångar möss”
Lasse Olsson
Ekesås

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *