Nyheter

Kenth motionerar om myndighetsutövare

Nyheter Kenth Williamsson och Peter Fransson (S) motionerar till kommunfullmäktige om förbättrad arbetsmiljö för myndighetsutövare inom socialförvaltningen

Liksom många andra kommuner har Vaggeryds kommun svårt att rekrytera socionomer. För närvarande är en alltför liten del av våra medarbetare fast anställda. Kostnaderna för inhyrd personal, så kallade konsulter, är höga. Arbetsbelastningen och omsättningen av personal gör att rättssäkerheten i myndighetsutövningen ifrågasätts.

Det är vanligt att de medarbetare vi anställer har för liten praktisk erfarenhet av yrket för att kunna arbeta självständigt och tryggt. Att oerfarna medarbetare hamnar i pressade situationer gör att risken för fel och misstag ökar. Vi uppfattar också att unga medarbetare efterhand söker sig till större arbetsplatser där man har bättre stöd och handledning.

Samtal med våra medarbetare visar att arbetsmiljön har brister. Framförallt gäller det stress, både över mängden arbetsuppgifter och över komplexiteten i de ärenden som hanteras. Bristen på socionomer överlag, liksom bristen på erfarna kollegor, ligger till grund för detta. Man upplever dessutom ett stort behov av återhämtning efter arbetsdagens slut.

Vaggeryds kommun behöver stärka sin attraktionskraft på denna eftertraktade yrkesgrupp och förbättra arbetsmiljön för de som väljer att jobba hos oss. Vi anser att kostnader för en förbättrad arbetsmiljö återbetalar sig genom högre frisknärvaro, en bättre arbetsinsats under de timmar man är på jobbet och inte minst genom lägre kostnader för konsulter.

Socialdemokraterna i Vaggeryds kommun yrkar därför:

 1) att socialförvaltningen ges i uppdrag att ta fram en modell för bättre stöd och handledning i det dagliga arbetet, med syfte att värna rättssäkerheten och att få våra unga medarbetare att känna trygghet.

2) att formerna för en arbetstidsförkortning till myndighetsutövare inom socialförvaltningen utreds skyndsamt och införs så snart som möjligt.

2017‐05‐16

Kenth Williamsson                                  Peter Fransson
Oppositionsråd (S)                                  Vice ordförande, socialnämnden (S)

Oppositionsrådet Kenth motionerar till kommunfullmäktige

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *