Nyheter

Kenth (S) debatterar bostadspolitiken

Nyheter Moderat bostadspolitik höjer hyror även i Vaggeryds kommun.

Kenth Williamsson (S) debatterar

För oss Socialdemokrater är bostäder en rättighet och bostadspolitiken en del av välfärden. Därför är det viktigt för oss att inte lämna över ansvaret för bostadspolitiken på marknaden. Av samma skäl har vi infört en byggbonus så att fler kommuner tar ansvar och planerar för fler bostäder och vi har infört  investeringsstöd för billigare lägenheter. Detta har gjort att byggandet skjutit i höjden men fortfarande är bristen på bostäder stor i de flesta kommuner.

Trots bostadsbrist tar Moderaterna och Kristdemokraterna bort alla verkningsfulla bostadspolitiska satsningar. Det innebär för Vaggeryds kommuns allmännyttiga bostadsbolag VSBO, att kostnaderna för byggnation ökar kraftigt, att hyrorna riskerar att höjas i nybyggnation där investeringsstöd utgår och att det blir svårare att hyra ut. Det kan också innebära att utbyggnadstakten sjunker och som hyresgäst får man på sikt räkna med högre hyror.

Moderaternas och Kristdemokraternas budgetmotion prioriterar skattesänkningar framför nödvändiga investeringar i vårt gemensamma samhällsbygge. Att deras budget vann voteringen i riksdagen, med Sverigedemokraternas aktiva stöd, innebär ett hårt slag mot bostadsbyggandet i Sverige och Vaggeryds Kommun.

Från och med nästa år försvinner den byggbonus som delats ut till de kommuner som håller hög takt i bostadsbyggandet. Stödet för energieffektivisering och renovering kommer också försvinna.

Slutligen tar man också bort det investeringsstöd som den S-ledda regeringen införde för att öka byggandet av hyresrätter. Eftersom denna förändring träder i kraft redan vid årsskiftet innebär det stor osäkerhet kring projekt som redan ligger i startgroparna.

Under året har vårt bostadsbolag fått beviljat över 33 miljoner i investeringsstöd för att bygga på kvarteret Tor och Gästgivaren. Detta tack vare att beslutet togs innan den SD-stödda M och KD-budgeten trädde i kraft. Hade ansökningarna kommit in efter årsskiftet så skulle Bostadsbolagets ekonomi påverkats kraftigt. Soliditeten skulle påverkas negativt och man skulle bli tvungna att låna upp betydande summor för att kompensera borttagandet av bostadsstöden. Investeringsstödet gjorde att hyresgästerna på det kommande bostadsområdet Tor får sänkt hyra med 1.500 kr/mån eller 18.000 kr/år.

Även på riksplanet är socialdemokratiska bostadspolitiker oroade över konsekvenserna av Moderaternas och Kristdemokraternas politik.

  • Vi ser att den S-ledda regeringens satsningar gett resultat. Det byggs fler bostäder än på flera decennier. Att M och KD tar bort verkningsfulla åtgärder, när det fortfarande råder bostadsbrist, är mycket illa. Särskilt kommer detta drabba byggandet av billiga hyreslägenheter, säger Johan Löfstrand (S), gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagens civilutskott.

I hela landet rör det sig om cirka 15 000 bostäder där ansökan om investeringsstöd skickats in men ännu inte beviljats. På grund av hur Moderaternas och Kristdemokraternas budgetmotion är utformad är det inte säkert att länsstyrelserna kommer hinna bevilja alla dessa innan den nya budgeten träder i kraft om två veckor.                                                                                                      

Kenth Williamsson (S)
Oppositionsråd
Vaggeryds kommun

Taggar

Dela


10 reaktioner på Kenth (S) debatterar bostadspolitiken

Nej. Jag skulle tro att vi har ganska många bostäder/invånare i jämförelse med många andra länder. Men behovet är stort ändå och behovet av billigare lägenheter är också väldigt stort. Att hävda att investeringsbidraget ger dyrare boende är direkt felaktigt. Under era år vid makten byggdes det mycket mindre och då precis som nu drog ni ner på stöd till hyreslägenheter. Det funkade inte då och det kommer inte fungera nu heller.

Kenth, du ser fortfarande inte sambandet mellan att höga skatter ger höga byggkostnader, vilket leder till att kostnaden måste subvetioneras med skattemedel?

För oss är bostäder en rättighet men för dig är bostäder en vara på en marknad. Investeringsstödet ges endast till de som hyr ut under en viss hyresnivå och i Vaggeryd på Tor så innebär det en sänkning på ungefär 1.500 kr/mån. Stödet gör att priset på boende sjunker och att efterfrågan ökar. Att få det att framstå som att detta är en Stockholmsfråga är helt fel. Hyrorna är höga här också och lönerna är många gånger högre i storstäderna.

Kenth, precis som du skriver betalas hyran antingen via skattsedeln eller via hyresavin.
Med tanke på att en inbetald skattekrona bara kommer tillbaka till en liten del, så är det effektivare att sänka skatten och låta den som hyr betala vad kostnaden verkligen är. Det är dessutom rättvist i mitt tycke.
Sedan skulle inte marknadshyror göra den stora skillnaden hos oss. Däremot skulle det visa vem som är beredd att betala det verkliga värdet för bostaden mitt i Stockholm.

Att hävda att bostadsbristen beror på invandring stämmer naturligtvis inte. Skälet till bostadsbristen beror på att det byggs för lite och för lite som vanliga inkomsttagare kan efterfråga. Bostadsbrist har vi haft i många år och tidigare hade vårt bostadsbolag 1.000-1.500 i kö och då bor vi i en liten kommun. I landet anser243 av Sveriges 290 kommuner att de har bostadsbrist 2018. För att tillgodose behovet av bostäder så måste vi öka bostadsbyggandet- inte minska det. Därför är det bekymmersamt att investeringsstödet tas bort. Att ta bort reformer som kan sänka hyran med 1.500 kronor i månaden gör att fler har råd att efterfråga bostäder men det gör ju också att dessa lägenheter kommer ha ett betydligt lägre pris i förhållande till nya bostäder när de blir äldre. Vilket är viktigt på längre sikt.

Tycker det är jättebra med en politik för lägre hyreskostnaderna för de boende då hyran tar en stor del av löneinkomsterna och många inte kan efterfråga nya lägenheter. Att införa marknadshyror och ta bort olika bostadsstöd som M+ KD+ SD vill leder bara till högre hyror vilket hyresgästföreningen påpekat. Att få ner hyreskostnaderna är viktigt så att vanliga inkomsttagare ska kunna efterfråga bra bostäder.

i grund och botten angående bostadsbrist beroro ju allt för mycket på av vi ska se till att folk från andra länder kommer hit som ska leva på kommunen i m*många fall* en lite % inte, allt för många av dem nöjer sig inte med enkel bostad utan ska nytt, våra äldre är glada för det dem har!! sanningen är inte trevlig alltid och det har Löfen varit med om att ställa till. våra egna ungdommar får inte så stor chans. Ej acceptabelt.jag har inget mot andra människor men dem ska väll ändå vara tackasamm även för det enkla. jag har själv påbrå som Jude men inte har jag fått någon hjälp.! när jag har haft rätt till det.

Tänk att vi varit så dumma att vi byggt ett system så dåligt att ingen kan få en bostad de kan betala utan att någon annan hjälper dem genom att betala skatt till staten, som kan betala bygget…
Det är för mig väldigt tydligt att det är mer effektivt om vi betalar för bygget och boendet, utan att blanda in staten.( Där förvinner en stor del pengar i administration)

Hårt slag för dem som hoppats på nästa bygge eftersom det blev fulltecknat på Mejaritomten så fort och det finns (mååånga ) fler som önskar byta från villa till lägenhet

SAP har ju inte fört en socialistisk bostadspolitik på många år, men annars är det rätt, det handlar om en långsiktig ekonomisk planering från gammelhögerns sida, så mycket pengar som möjligt åt borgarklassen.

Göran Pettersson, Skillingaryd, antiteist och kommunist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *