Nyheter

Kenth Williamsson om det politiska läget

Nyheter Socialdemokraterna gick till val på att bryta blocksamarbetet och det gäller fortfarande

Kenth Williamsson

Vi frågade kommunalråd och oppositionsråd om hur de ser på det aktuella läget avseende regeringsfrågan och dess betydelse för kommunerna. Kenth Wiliamsson som är socialdemokratiskt oppositionsråd i Vaggeryds kommun svarar nu:

”Vi vill se mer av samarbete i mitten av svensk politik och vi tror att det kan vara bra för Sverige inte minst i en turbulent tid. Vi tror inte att en konservativ högerregering bestående av M + KD med stöd av SD  har svaret på framtidens utmaningar. Trots att Vänsterblocket blev större en Alliansen ville Kristersson (M) regera med stöd av SD.

Senast den 15 november ska en budget läggas i riksdagen och om en regering inte har utsetts vid det tillfället så är det övergångsregeringen som ska lägga budgeten. Budgeten som läggs ska inte innehålla något som är politiskt kontroversiellt och ska inte ha en partipolitisk inriktning.

Utgångspunkten är 2018 års budget som riksdagen beslutat om. En anpassning görs efter kostnadshöjningar, lönehöjningar, antalet invånare med mera så att den stämmer överens med 2019 års verklighet. Den förlänger också en del satsningar som varit 2018.

Socialdemokraterna har såväl historiskt som under mandatperioden gjort stora satsningar för att höja kvalitén i välfärden inte minst genom att öka statsbidragen för att anställa fler i såväl förskola, skola, äldreomsorg och inom individ och familjeomsorgen. Statsbidragsökningen till kommunerna är den största sedan 80-talet. Man har också satsat mycket pengar för att ta bort den så kallade pensionärsskatten men även på sjukvården för att nämna ytterligare några satsningar.

 Eftersom kommunerna fått betydligt högre statsbidrag de sista åren så kommer även statsbidragen i övergångsbudgeten att vara höga eftersom man utgår från 2018 års budget. En del satsningar förlängs dessutom trots att de annars skulle tagits bort. Därför kommer inte kommunerna att påverkas så mycket av denna budget rent ekonomiskt även om det säkert slår olika från kommun till kommun. Vilket säkert har varit tanken med övergångsreglerna.

Däremot så riskerar den kompletterande budgeten att påverka kommunerna desto mer enligt vår bedömning. Skulle det bli så att riksdagen beslutar om att anta en KD+M-budget, med stöd av SD, så kommer det säkerligen förslag som innebär att satsningar på höjd kvalité i välfärden, som pågått under mandatperioden, kommer att prioriteras ner till förmån av satsning på sänkt skatt inte minst för högavlönade. Man kommer säkert också att försämra villkoren för sjuka och arbetslösa vilket på sikt kommer att höja kostnaderna för ekonomiskt bistånd i kommunerna. Detta skulle sannolikt innebära att ytterligare besparingar i de kommunala budgeterna behöver göras.

Skulle det bli en blocköverskridande regering som leds av Socialdemokraterna så skulle satsningarna på ökad kvalité i välfärden fortsätta men eftersom den är blocköverskridande så skulle satsningarna inte bli lika kraftfulla som under denna mandatperiod.  Troligtvis skulle det inte leda till besparingar.”

 

Taggar

Dela


1 reaktion på Kenth Williamsson om det politiska läget

kan inte bli sämre med SD-inverkan, de röda har redan visat att det inte går att lita på dem/er. varje människa ska väl få rösta som de vill! inte bara rött som gäller.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *