Nyheter

Klart det spelar roll!

Nyheter När man är ung och växer upp letar många efter vem de är. Ibland jämför man sig med andra, oftast jämför man sig med bilder från numera snappchat och instagram. Läs insändaren från ”Peppe” här

Det är nog ganska jobbigt och växa upp med de idealen som finns där tror jag. Därför blir man lite ledsen när man ser Kenth Williamssons text i Skillingaryd.nu där det står att man inte utvecklar trygghetsarbetet i Vaggeryds sporthall. Man hade lyssnat på personalen. Det blev mer och städa. Herregud vi har cirka 1 000 barn och ungdomar som använder sporthallen varje vecka. Kan vi då inte bara investera i trygghet?

När skolorna gör sina trygghetsenkäter så är ombytte o dusch i sporthallen antingen etta eller tvåa i konkurrens med skoltoaletter över de otryggaste platserna, man kan vara som barn eller ungdom.

Ännu värre är kommentarerna om att det är ett sosseförslag eller att på min tid duschade alla.

Nu ska jag berätta en liten sak. Vi lever 2019 nu och det är helt andra påverkans faktorer än när folk gick i skolan på 70-80 talet. Det finns mobiler som både tar kort och filmar

Jag själv gick i högstadiet på 90-talet och jag kan ärligt vittna om att klimatet vid ombytte och dusch var stenhårt på min högstadieskola. En handfull antal i min klass duschade aldrig. De kaxiga och de som kanske hunnit växa mer var alltid på de som var sena i utveckligen. Jag kan inte tänka mig att det har försvunnit.

Det är en ganska enkel sak och fixa detta för våra 6-15 åringar i kommunen. Jag skriver kommunen för jag vet faktiskt inte hur sporthallen i Skillingaryd ser ut i omklädningsrummen.

Så min uppmaning till berörd förvaltning – gör om gör rätt. Lyssna på de som lever i sporthallen varje vecka under hela deras skoltid. Ge de där barnen och ungdomarna som känner sig otrygga en chans att få vara med på deras villkor. Tack för att ni nån gång erkänner och gör rätt.

Mvh Peppe

Taggar

Dela


10 reaktioner på Klart det spelar roll!

Till exempel badhuspersonalen löser detta för de som har behov av detta och funkar tydligen enligt de jag talat med. Självklart är inte alla nöjda med detta helt naturligt! Däremot så ska ”bås” beaktas vid renovering/nybygge. Men det är inte bås eller ej utan dessa mobiler! När ska vi förbjuda dem under skoltid och vågar vi eller blir nån kränkt av det med? Sedan är det ju inte samma samhälle nu som när jag växte upp heller: Vad jag kom ihåg så var det kvinnlig badpersonal som höll ordning på oss killar när vi duschade! Tror inte vi tog nån skada av det heller. OM det nu är så stora problem, har ni pratat med berörd personal i badhus/hallar som faktiskt är samma? Tveksam till detta.

Lars jag tror du missförstått det mesta, men du läser nog det du vill läsa. Omklädningsrummen finns ju även till sporthallen, det är ju där 1000 personer byter om varje vecka till att ha idrott i skolan.

Skriver klart och tydligt bad/hallar. Och enligt personalen i dessa så finns det omklädningsrum till de med behov. Sen är mobilerna problemet! Men det verkar man inte våga ta tag i tyvärr. Det är vi nog helt överens om Peppe!

Men Lars ”badhuset löser det för de, som har behov” återigen nej det gör de inte. Kvinnlig personal får inte gå in till pojkarna. Det spelar ingen roll att de gjorde det på din tid. Nummer två utsatta, mobbade barn vågar inte säga till, detta gör att personalen inte har en aning om vad som försegår. Du verkar inte förstå vad det handlar om.

Håller med Peppe o Mamma Mia. Politikerna borde kanske prova på att byta om 30 personer i ett rum. Eller sitta och arbeta i klassrum som är 30 grader varma, med 38 elever samtidigt. Men nej då bygger vi ut skillingehus för de styrande är viktiga.
Jag satt med vid planeringen för utbyggnaden av Arenan och väl klar fanns inga av skolans eller föreningar önskemål med. Redan då önskade vi separata omklädesbås för ökad trygghet och mer deltagande. För inkludering, för minskat utanförskap. Men detta var inte viktigt.
För vem av oss som tonåring tyckte utsattheten naken inför alla, med blickar, kommentarer var trevligt, ingen, inte ens den mest självsäkra personen uppskattar detta.
Så ni som tror er veta men som ändå inget vet, fråga era barn, tänk efter själv och lyssna på de som arbetar med detta varje dag.

Du kan ju börja med att ta reda på hur man löser detta idag som förslag, detta är ett ickeproblem i praktiken här. Personalen löser detta för de som behöver det helt enkelt.

På vilket sätt löser personalen det menar du Lars. Det är sällan vuxna närvarande när barnen duschar. Det kanske är ett ickeproblem för dig men inte för de utsatta individerna.

Lars… man kan nästan inte tro att du har barn, men det vet jag ju att du har ett gäng. Kanske dags för ett studiebesök för dig o kolla dina källor. Om barnen har tur i 1-6 finns det kanske en pedagog på 15-20 tjejer, den pedagogen som hör allt där vore fantastiskt men tyvärr omöjligt. På högstadiet har jag svårt o tro att det är nån med i omklädningsrummet. Lars du kanske ska fundera lite…

Det är ju även så Lars att många gånger är skolpersonal och badpersonal av samma kön och kan därför inte ens kika in i motsatta könets omklädningsrum. Att en vuxen kollar läget motverka tyvärr inte heller det som sker när den vuxna inte är där. Det är sorgligt att du vill föra talan åt en grupp som du överhuvudtaget inte har en inblick i. Låt barnen och deras föräldrar tala istället. De som inte vågar visa sig nakna pga mobbning, de som blivit filmade och hotade i duschen. Friends undersökningar visar tydligt att majoriteten av utsatthet och mobbning sker i skolornas omklädningsrum. Fråga aldrig ett barn varför de inte duschar, fråga barnet vad det är som gör att de mår så dåligt att de inte vill duscha. Och lyssna och respektera dress upplevelse. Ingen vuxen vill väll att ett barn inte ska känna sig tryggt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *