Nyheter

Klartecken för vindkraftstation

Nyheter I slutet av oktober gav Miljöprövningsdelegationen Länsstyrelsen klartecken för Eolus Vind att uppföra fyra vindkraftverk Tofteryd och Mörhult

Arkivfoto

Tillståndet, som gäller i 35 år, omfattar uppförande och drift av maximalt fyra vindkraftverk med en totalhöjd på maximalt 200 meter. I beslutet finns att läsa att den ekvivalenta ljudnivån från anläggningen inte får överstiga 40 dBa utomhus vid bostäder och att rörliga skuggor inte får överstiga åtta timmar per år på störningskänslig plats vid bostäder, som exempelvis kan vara en uteplats.

Lars Olsson i Ekesås lämnade i april i år synpunkter till Länsstyrelsen att man anser att ansökan ska lämnas tillbaka till kommunen för ny behandling då förutsättningar ändrades enligt ursprunglig ansökan och att det under fem år har hänt mycket. Lars har i dagarna lämnat in en ansökan av uppskov för överklagan och begär att få fram till 4 januari på sig att lämna in sina synpunkter. Skälen för Olssons uppskov är att ”Jag har haft semester och därför inte haft tid att sätta mig in i beslutet ordentligt” samt att ”Jag har brutet räkenskapsår och detta har tagit mycket tid för mig sätta mig in i beslutet”. Det är exakt samma motiveringar som vindbruksbolaget använde vid tidigare tillfälle för att få uppskov till mark- och miljödomstolen, vilket bolaget fick.

Detta har hänt; Vindkraftsbolaget lämnade i juli 2014 ansökan om att få föra upp 13 vindkraftverk vid Tofteryd-Skog, Norra Hult, Tofteryds-Gimmarp, Tofteryds-Torp samt Mörhult. Miljöprövningsdelegationen avslog ansökan i augusti 2017. Vindkraftsbolaget överklagade Länsstyrelsens beslut i maj 2018. Regeringen avslog därefter verk 1 – 9 då dessa låg inom försvarsmaktens närliggande område. Regeringen upphävde Miljöprövningsdelegationens beslut och lämnade ärendet åter till Miljöprövningsdelegationen vid Länsstyrelsen för ny behandling av verk 10 – 13. Vindkraftsbolaget har justerat placeringen något av tre verk så att de är utanför försvarsmaktens intresseområden samtidigt som man ansöker om totalt sju verk. Miljöprövningsdelegationen har genom delbeslut i januari i år avvisat ansökan i den del som avser verk nummer 4, 6 och 8. Kvar på ansökan är dessa fyra verk som nu har fått klartecken från Miljöprövningsdelegationen.

Här finns Länsstyrelsens beslut

Arkivfoto; Lars Olsson begär uppskov på överklagan som han ska lämna in

Taggar

Dela


1 reaktion på Klartecken för vindkraftstation

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *