Nyheter

Klasskamraterna blev entreprenörer

Nyheter I Kyllås värmestuga väster om Skillingaryd finns under några dagar ett kafé. Pastell blev företagsnamnet när 16-åringarna Elina och Vilma provade på att starta eget

Vilma och Elina öppnar dörren in till sommarfiket.  [1/7]

Hembakt i Kyllås värmestuga  [2/7]

Sällskapspel  [3/7]

  [4/7]

  [5/7]

  [6/7]

De tidigare klasskamraterna från Fågelforsskolan testar på att starta företag under sommarlovet  [7/7]

Elina Johansson från Ålaryd och Vilma Bokinge, Väshult, har ett litet udda sommarjobb. De gick med i ”Ung drive” och provade på att starta företag under sommarlovet innan vidare utbildning väntar på Per Brahegymnasiet i Jönköping tiill hösten. 

Elina berättar;
– Vi tyckte det lät spännande och anmälde oss. Det är en veckas utbildning i ”Ung drive” som är ett landsomfattande projekt, men jag tror det kommer från Gnosjötrakten från början. Man ska vara mellan 15-18 år och ha genomgått utbildningen. Vi får vägledning, råd och tips via en app i telefonen också. Först sa vi att vi skulle göra något på stranden, men det behövdes tillstånd till det. Vi gillar båda att baka, så då kom vi på att vi skulle öppna ett kafé. 

Några eftermiddagar under sommaren kan man avnjuta tjejernas hembakta kakor och bullar, paj, kaffe, saft, vara med i musikquiz, gå tipspromenad eller köpa spel och leksaker. 

– Vi märker att det är mest på eftermiddagarna vi har gäster, och helgen. Just nu är det lite lugnare, konstaterar Vilma när vi besöker Kyllås värmestuga strax efter lunchtid. 

Varför just Kyllås?
– Min mamma är involverad i föreningen och de tyckte idén var bra. Själva ”Ung drive” pågår i tre veckor och man får fortsätta om man vill, men då är ”prova-på-projektet” över och man blir då helt egen företagare. 

Både Elina och Vilma har nyligen slutat grundskolan vid Fågelforsskolan i Skillingaryd, där de var klasskamrater, och till hösten väntar estet- och musik för Elina och bild för Vilma på gymnasiet i Jönköping. 

Kommer ni att bli företagare framöver?
– Nu har vi sett hur det fungerar och det var faktiskt roligare än jag trodde. Det var jättekul att gå utbildningen, det var väldigt intressant och vi fick göra många övningar. Vi har marknadsfört vårt kafé på sociala medier, avrundar tjejerna i Kyllås. 

Fotnot: I Ung drive Academy är landets enklaste och roligaste sätt att testa på att starta eget. En företagsutbildning ges och tillsammans inspireras och stöttas ungdomarna som är mellan 15-18 år till att nå de målen som är uppsatta. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *