Nyheter

Kommunborna om sprängdådet: ”En sjuk utveckling”

Nyheter Tre kommunbor kommenterar morgonens explosion.

Tre kommunbor kommenterar morgonens explosion. Arkivbild

Morgonens explosion på Lasarettsgatan, där en man avled av sina skador på Värnamo sjukhus, har chockat många Värnamobor. 

– Det här är är otäckt. Vart i hela friden är vi på väg? Det här är skrämmande, det är storstadsmentalitet som har infunnit sig i lilla Värnamo. Man känner sig otrygg, det känns som att det kan hända var som helst, säger kommuninvånaren.

En fastighetsägare i närområdet kräver krafttag för att bekämpa den organiserade brottsligheten.

– De måste göra något åt de här kriminella nätverken. Det här är helt vansinnigt. Vanligt folk, som inte har med saken att göra, kan råka illa ut. Jag tänker på alla stackare som bor runt omkring, de måste vara livrädda. 

En tredje person vi pratar med beskriver händelsen som tragisk.

– Sådana här händelser sker i Malmö, Stockholm och Göteborg, men det kryper inåt landet. Det här är skrämmande. Jag ska till Frälsningsarmén på morgonbön och be till Gud om att att det blir en förändring. Varje människa är unik och därför är det tragiskt när unga människor får plikta med sitt liv. Jag hoppas verkligen att tillsammans kan få stopp på utvecklingen i Värnamo. Jag vill ge en eloge till polisen för deras arbete, de gör ett fantastiskt jobb.

Taggar

Dela


6 reaktioner på Kommunborna om sprängdådet: ”En sjuk utveckling”

Tror att de flesta inte vill bo där det är otryggt med hög kriminalitet, skjutningar, bombningar oavsett socioekonomisk bakgrund.

Ett ganska stort problem som man kanske inte direkt tänker på är om det blir för mycket så att de med höga inkomster (och därmed stor inbetalning till kommunkassan!) drar slutsatsen att det är mer lugn och ro i andra kommuner. Tror det lätt över tid blir en negativ spiral. Det vill säga mindre resurser skapar mer otrygghet som skapar mindre resurser och så vidare.

Och det är väl också troligt att det är ett långsamt förlopp så när man väl inser att detta håller på att hända, är det för sent…

Vilket skitsnack från polisen. De bryr sig inte ett dugg när boende i Värnamos och Vaggeryds kommuner ringer och säger att nu ser de hur narkotikaaffärer görs upp i lägenheter där kända missbrukare bor. Som mest kan det komma en bil med en eller två poliser som samtidigt ringer på medan det i ett fönster hoppar ut en eller flera personer med flera väskor som springer och ställer sig bakom en häck eller ett annat hus eller garage och som sedan går in igen när polisbilen åkt iväg. Och ringer grannarna medan det pågår säger polisen att de inget kan göra eller skicka någon mer personal… Så nu försöker de som kan flytta och övriga får fortsätta att titta på narkotikaaffärerna från barnens fönster

Tråkig utveckling att gängkriminaliteten bitit sig fast i Värnamo. Dock tror jag inte det är något unikt med just Värnamo utan gängkriminaliteten är något man får räkna med i mindre städer generellt i Sverige i dag, tyvärr.

Det är en komplex fråga där både skola, socialförvaltning och civilsamhället behöver ta krafttag på olika sätt och försöka fånga upp ungdomar på glid i utanförskapsområden.

Vad man dock som enskild kan göra är att försöka undvika eller i alla fall minimera att använda droger eller be dem man känner som använder droger att fundera igenom det hela. Droghandel är ju en väldigt stor inkomstkälla som göder gängen och kan man strypa den kommer troligen gängens ekonomiska förutsättningar att minska.

Så vi har alla helt klart en del i detta och kan påverka i positiv riktning. Vi kan inte bara lita på att andra fixar detta. Hela samhället måste kraftsamla om det ska bli någon rätsida på detta!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *