Nyheter

Kommundirektören firar ett år

Nyheter I veckan var det ett år sedan Annika Hedvall började som kommundirektör i Vaggeryds kommun

När Annika Hedvall tog steget från Västra Götaland till Jönköpings län och Vaggeryd var det med nyfikenheten och möjligheterna för Vaggeryds kommun som hon gick in i rollen som kommundirektör.

– När vi bokade intervjun så frågade du om jag hade ångrat mig, säger Annika Hedvall inledningsvis och svarar att hon absolut inte ångrar sig och fyrar av ett leende.

Det är med en gedigen kommunal bakgrund som hon antagit denna utmaning. Efter 17 års erfarenhet som chef inom kommunal verksamhet i Ulricehamn och åtta år i Tranemo kommun kände hon att det var dags för en ny utmaning. De cheftjänster som hon haft har varit inom det sociala området förutom de fem sista åren i Tranemo då hon var kommunchef, erfarenheter som finns med in i detta uppdrag.

– Tranemo och Vaggeryds kommuner har en del likheter i storlek och struktur, säger Annika men ser en större potential i Vaggeryds kommun där goda kommunikationer är en fördel och fortsätter med att peka på E4 och järnvägen med Båramo och utvecklingen av järnvägen runt Torsvik och Logpoint  south Sweden.

För att få en fortsatt utveckling av näringslivet är Vaggeryds kommun en del av det som kallas ”Entrreprenörsregionen” som består av 12 kommuner i Jönköpings län, Kronobergs län, Västra Götaland samt Halland. Hon säger att det är en informell grupp som träffas då och då och kan liknas vid en lobbyorganisation. Om kommunerna talar med gemensam tunga så når man betydligt flera makthavare på region- och riksnivå än om man uppträder ensam.

– Det är viktigt att arbeta med andra som har liknande förutsättningar oavsett i vilka län man verkar, tycker Annika Hedvall.

När det gäller näringslivsutvecklingen ligger mycket stort fokus på området kring Stigamo där expansionen är stor och snabb. Enligt Annika Hedvall dröjer det inte länge innan de första markförsäljningarna kan presenteras, utan att säga mera än så trots reporterns nyfikenhet.

Annika Hedvall i full aktion

Finns det risk att satsningen på Stigamoområdet gör att övriga kommunen glöms bort?

– Jag ser inte den risken, säger hon men menar att de har en ständigt pågående diskussion om att utveckla hela kommunen och då är näringslivsfrågorna i högsta grad närvarande. Satsningen på Stigamo är mest på gott och kan få spin-off effekter i övriga kommunen. Störst fokus nu med tanke på de som sker är att bygga bostäder så att alla som vill ska kunna bo i Vaggeryds kommun, tillägger Annika. Och bygger vi bostäder följer det krav på annan samhällsservice som barnomsorg och skolor samtidigt som vi vet att människor lever längre och kan behöva omsorg på äldre dagar.

– Kommunen har redan beslutat om satsningar på förskolor i Skillingaryd och Vaggeryd samt i Hok där behoven är stora, säger Annika och tillägger att det ska byggas en ny skola för klasserna F-6 i Vaggeryd samt att det blir tillbyggnad och utveckling av Sörgårdsskolan i Skillingaryd.

– Den stora utmaningen framöver är inte bara att bygga och utveckla välfärden, den måste också bemannas, säger Annika Hedvall och menar att det kan bli bekymmersamt att få tillräckligt med personal inom dessa yrkesgrupper.

Varför ska man bosätta sig i Vaggeryds kommun, ge tre skäl?

  • Det enkla livet i småstaden och på landsbygden med trygghet, närhet och nödvändig service
  • Möjligheten att påverka utvecklingen i den ”lilla kommunen”. Alla har betydelse
  • Det breda näringslivet och den levande landsbygden ger förutsättningar för personlig utveckling
  • Varför ska företag välja att etablera sig i Vaggeryds kommun, ge tre skäl?
  • Bra centralt läge med ett av Sveriges bästa logistiklägen och goda möjligheter till arbetspendling
  • Det finns en tradition av att låta idéer få frodas för att bli verklighet. Entreprenörsandan och samverkan inom näringslivet stärker alla.
  • God tillgång till industrimark och rekryteringsförutsättningar genom god samverkan mellan skola och näringsliv.

– Vi har ett mycket öppet och gott arbetsklimat mellan politik och förvaltning, säger Annika Hedvall och avslutar med att säga att kommunledningsgruppen är väl sammansvetsad och är kulturbärare av kommunens vision och värdegrund. Med kommunens bästa för ögonen skapar man bästa möjliga underlag för politiken att fatta kloka beslut som stärker Vaggeryds kommun inför framtiden.

– Ytterligare ett positivt tecken för Vaggeryds kommun är att det är ett trendbrott med lägre personalomsättning och fler sökande till de tjänster som annonseras ut, säger Annika Hedvall innan vi går ut i solskenet för fotografering.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *