Nyheter

Kommundirektören summerar coronaläget

Nyheter Under kommunfullmäktige presenterade kommundirektören om lokala pandemiläget. ”Äldreomsorgen har vi återigen fått smitta” "Varför undanhåller ni information om var smittan inom skolan finns?"

Annika Hedvall informerar om coronaläget och får frågan varför man hemlighåller information om vilken skola det är smitta

Kommundirektör Annika Hedvall inledde kommunfullmäktige med att presentera coronaläget.

– Den sammanställda lägesbilden är oförändrad och stabil. Äldreomsorgen ser en måttligt ökande trend. Varje torsdag under sammanställs lägesbild lokalt och skickas under måndagar till Länsstyrelsen för vidare sammanställning till regeringen. Vi har haft smittspridning inom äldreomsorg tidigare, sedan några veckor utan smitta, och nu har den återkommit. Det vi jobbar hårt med nu är hur vi minskar smittspridningen.

– Vi kan bemanna äldreomsorgen och vi klarar samhällsviktiga funktioner. Generös provtagning från och med den 8 juni av både invånare och personal. Det är en generös provtagning. Vi uppmanar alla att vid minste symtom ska man uppsöka vårdcentralen. Personer utan symtom omfattas inte av de nationella rekommendationerna. Vid ett nyupptäckt fall på särskilt boende genomförs smittspårning. Denna inkluderar provtagning av alla vårdtagare och personal på avdelningen, personer med symtom eller ej.

– Vi har varit noga med att säkerhetsställa att informationen är korrekt innan den lämnas ut. När, var och hur ska vi gå ut med informationen. Allting händer väldigt fort och vi har smittspridning i hela vårt samhälle och det sker förändringar i snabb takt.

– Vi ger stöd till riskgrupper. Jag vill verkligen lyfta civilsamhället, föreningar och kyrkor, det är många som vill hjälpa till. Nu har vi 20 personer som får hjälp via vår grupp. Uthålligheten är det medskickat jag vill dela med mig. Det är det tydliga budskapet från vår region och smittskyddsläkare. Vi måste hjälpas åt att följa rekommendationerna, hålla i och hålla ut.

Elizabet Orrelana Bravo (V) frågar kommundirektören om hur länge ska personalan vänta på att bli testade. ”Vi har spridning nu”. Vid sista spridningen testade de boende, men inte personalen, de fick testa sig privat och inte via kommunens omsorg.

Kommundirektören berättar att Gert Jonsson (M) kommer att svara längre fram på kvällen och menar att all personal och boende på smittad avdelning ska testas.

Nadira Kilim (S); ”– En fråga som jag funderade på. Det finns säkert en bra fråga. Varför håller man det hemligt? Jag kan tycka att det kan vara mer otryggt och osäkert när rykten kommer att det är förskolan eller skolan. Varför kommer man inte ut med riktig information?

– Det handlar om att skydda. Det är den avvägning vi har gjort för att skydda enskilda individer, svarar Annika Hedvall.

– Man går inte ut med namn, utan vilken skola det är, det är en trygghet att få veta, menar Nadira Kilim (S).

– Det finns smitta överallt och det kan också ge en falsk trygghet om vi inte anger den skolan. Man måste följa restriktionerna. När det gäller elever och personal är man inte skyldig att meddela kommunen om man är smittad, vi hoppas att alla gör det, men vi har gått ut med vårdnadshavaren på den skolan istället. Svår fråga för oss, svarar Annika Hedvall.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Kommundirektören summerar coronaläget

Jag har frågat fem i hemtjänsten som varit hos mig sedan igår och ingen har testats i tjänsten. Det är ju perfekt sätt att sprida covid på så många som de besöker och speciellt när de inte hade några skydd som de fick för cirka 1 månad sedan.
PS. En hade testat sig privat

Först och fråmst: Covid-19 lyder under Smittskyddslagen och därför är man anmälningsskyldig om man är smittad!

Sekretesslagen gäller enbart på individnivå i det här fallet och beslutet att dölja platsen för smitta genom att hänvisa till sekretesslagen är något som politikerna har tagit själva utan lagstöd.
”För att skydda individer” hävdar Hedvall. Fin tanke kanske, men vad jag vet så har kommunen aldrig gått så långt för att skydda enskilda individer förut. Löss, magsjuka, mask etc för att ta några smittande exempel från skolans värld. HIV/Aids, Hepatit etc är exempel på smittor på arbetsplatser. Ingen kommun skyddar dessa individer, här får de drabbade stå ut med rykten och fingerpekande. Lika för alla, eller?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *