Nyheter

Kommunen behövde inte Sven-Gunnars flagghjälp

Nyheter Förra året var kommuninvånarna irriterade över att ansvariga vid kommunen inte flaggade på kommunala anläggningar under Sveriges nationaldag. Skillingarydsbon Sven-Gunnar Westerlund erbjöd sig frivilligt att hissa kommunens flaggor.

Förra året erbjöd sig Sven-Gunnar Westerlund att hjälpa kommunen att hissa flaggan. Arkivbild

Den 14 juni förra året berättade vi om Sven-Gunnar Westerlund från Skillingaryd som erbjöd sig frivilligt att hjälpa kommunen att hissa nationalsymbolen så att nationaldagen firas på kommunala anläggningar.

– Ingen har hört av sig från kommunens sida. Än så länge, är väl bäst att tillägga. Det är ju några dagar kvar. Men jag tycker nog allt att kommunen har bättrat sig när det gäller flaggning under helgdagarna i år, så invånarnas kritik hjälpte nog, konstaterar Sven-Gunnar Westerlund.

Här finns artikeln från förra året

På nationaldagen.se finns flaggregler;

Sveriges flagga tillhör alla oss som bor i Sverige och som nationalsymbol ska flaggan förstås behandlas med respekt. Här hittar du grundläggande regler för hur du använder flaggan.

När flaggan är hissad ska det normalt vara ljust ute.

Vimpeln däremot, får vara hissad dygnet runt. Den är avsedd att pryda flaggstången när flaggan inte är hissad. På hissad vimpel ska det blå fältet vara vänt uppåt. Utländsk medborgare som bor i Sverige har, även på Sveriges flaggdagar, full rätt att hissa den egna nationsflaggan. Det får dock bara finnas en nations flagga på varje flaggstång.

Vid dödsfall hissas flaggan på ”halv stång” – vilket betyder 2/3 av flaggstångens höjd. Flaggan hissas då först i topp för att därefter halas till angiven höjd. På kvällen halas flaggan genom att först hissas i topp och sedan halas ned.

Fritidsbåtar får föra svensk flagga alla tider på dygnet när de är under gång.

Efter angöring gäller samma flaggningstider som till lands.

Flaggan är själva flaggduken, den som är avsedd att hissas på stång eller mast. Flaggans storlek varierar beroende på flaggstångens längd, men den ska alltid ha sina lagstadgade proportioner.

Fanan är avsedd att bäras och består därför av en flaggduk fäst vid en stång. Till skillnad från flaggan har fanan fastställda mått. Höjden: 100 cm och längden 160 cm.

Vimpeln består av ett långsträckt band av flaggduk. Svensk vimpel består av ett blått och ett gult fält som smalnar mot spetsen. På allmänna flaggdagar bör vimpeln undvikas, då hissas den svenska flaggan. Till försäljning förekommer även en vimpel med ett gult kors, men denna ska inte användas.

Taggar

Dela


4 reaktioner på Kommunen behövde inte Sven-Gunnars flagghjälp

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *