Nyheter

Kommunen har köpt in bluffvägsalt

Nyheter Ikväll har Uppdrag granskning sänts på SVT. Vaggeryds kommun omnämns att ha köpt vägsalt som varit en bluff. Både till kvalité och pris.

Från SVT;s Uppdrag granskning ikväll

120 kommuner och kommunala bolag omnämndes ikväll i SVT;s uppdrag granskning att det gjorts inköp av ismältningsmedel i hinkar, som efter kontroller varit en bluff, enligt tester av Statens väg och transportforskningsinstitut.

Samt väldigt dyrt. Hinkarna har bestått av vanligt vägsalt, som kommunerna i vanliga fall köper in för 80 öre kilot och som de nu betalat 165 kronor kilot.

En av kommunerna som omnämndes var Vaggeryds kommun, vilket vi återkommer med under morgondagen med kommentar från.

Fotnot; Totalt uppges det i programmet att Sveriges kommuner och kommunala bolag köpt in 90 ton issmältningsmedel från företag som finns med på varningslistor för oseriösa företag. 15 skattemiljoner har det kostat under fem års tid för vägsaltet som borde ha kostat 100 000 kronor att köpa in. Vid granskning av bluffakturorna finns återkommande faktura son handlar om inköp av issmältningsmedel. En dyr produkt som sålts i hinkar för uppemot 3 000 kronor hinken eller 165 kronor per kilo.

 

Taggar

9 reaktioner på Kommunen har köpt in bluffvägsalt

En erinran vore väl på sin plats för den som gjorde det samt se över rutiner för att det ej ska hända igen. Är säkert inte första gången tyvärr.

Jag som trodde man granskade/ följde upp varje skattekrona och hanterade dom varsamt!! Under all kritik. Hade vi dödliga gjort ett sånt misstag hade vi fått leva med det hela livet.
Inte ok!!

I Vaggeryds kommun styr de borgerliga och miljöpartiet, inte Socialdemokraterna. Men det är riktigt att de höjde skatten med 30 öre.

Hur tänker man när man betalar hundratals kronor för 1 Kg. salt, för det är i princip det man har köpt.
En produkt som på ICA kostar endast bråkdelen.
Om man köper vägsalt i bulk (större volymer i lösvikt)
hamnar man på ett pris om ca. 80 öre kilot.
Vad hjälper det med, företag som skall varna eller
elektronisk övervakning, när man saknar den självklara insikten att jämföra om priset över huvud
taget är rimligt.
Fråga vilken husmor eller privatföretagare som helst.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *