Nyheter

Kommunen satsar på svenskt kött

Nyheter Nu kommer Vaggeryds kommun att satsa på mer svenskt kött i kosten för skolor och äldreboende.

Arkivbild

– Svenskt lantbruk är satt under hård press på grund av den långvariga värmen och torkan. Alla kan göra någonting och om alla hjälps åt så kan vi lindra effekterna av torkan för svenskt lantbruk, noterar Gert Jonsson (M), ordförande i kommunstyrelsen.

Vaggeryds kommun använder en stor andel svenskt kött i sina menyer för skolor och äldreboenden, delar av detta är också lokalt upphandlat.

– I den akuta situation som råder nu vill den styrande Femklövern i Vaggeryds kommun (M, KD, C, L och MP) öka möjligheten att servera svenskt kött oftare i våra skolor och äldreboenden. Därför lägger vi ett förslag om en tilläggsbudget till kosten motsvarande en miljon för 2018 och 750 000 för 2019. Detta innebär att kosten kan planera sina matsedlar för skolor och äldreboenden omgående för att servera mera svenskt kött, uppger Gert Jonsson.

Nu finns det en förhoppning att fler kommuner, regioner och andra gör likadant:
– På så vis kan vi aktivt hjälpa till att säkra att vi framtiden också har ett livskraftigt lantbruk.

Formellt hanteras detta i kommande kommunstyrelseberedning och i kommunfullmäktige.

– Underlaget är också säkerställt när det gäller upphandling av svenskt kött av Vaggeryds kommuns skickliga upphandlare så det inte bryter mot några regelverk. Tilläggas också att Vaggeryds kommun har ordning på ekonomin som möjliggör detta kommande beslut, avrundar Gert Jonsson.

Taggar

6 reaktioner på Kommunen satsar på svenskt kött

Då behövs väl inte att vi hämtar mat till en del av våra pensionärer ifrån Märsta. Dom är väl värda färsk mat.

Är det inte en självklarhet att vi i första hand skall använda inhemskt producerat kött till våra barn och äldre? Problemet är att kommunerna enbart tittar på kostnaderna inte till kvalitet och miljö.
Genom att t.ex titta på antibiotikaanvändningen för t.ex gris där man i Sverige har ca 13 mg/kg djur medan man i Danmark har ca 44 mg/kg, Polen ca 150 mg/kg, Spanien ca 300 mg/kg o.s.v. Vad säger oss detta?

Ja det borde vara en självklarhet men tyvärr så utökas administrationen hela tiden så det blir inga pengar över till bra mat för skolbarnen och äldrevården.

Håller med dig Lasse!
Funderar ju på vad det är för kött som köpts in och serverats tidigare??! För mig är det självklart att endast använda svenskt kött. Annars avstår jag hellre.

Då får vi hoppas att andra köttproducenter i kommunen får chansen att sälja kött från sina gårdar till kommunen…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *