Nyheter

Kommunen utför smittskyddstillsyn

Nyheter Nya lagen från regeringen träder i kraft 1 juli och kommunens miljöinspektörer startar då kontroller från den lilla restaurangen till den större kommer att göras… "Bra om besökarna uppmärksammar"

Arkivfoto

Den nya lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen träder i kraft 1 juli och gäller till sista december. Nu ska kommunen utöva tillsyn och meddela de föreläggande mot serveringsställen som behövs för att lagen och anslutande föreskrifter följs. Vid behov ska nämnden samråda med smittskyddsläkaren.

– Tidigare har det här legat på smittskyddsläkarens bord. Men nu är vi ålagda att se till att lagen efterlevs, säger tf förvaltningschef Thomas Andersson.

Thomas berättar vidare att tidigare under våren, om det varit aktuellt, har kontakt tagits med smittskyddsläkaren vilka åtgärder som ska vidtagas, men att kommunen nu fått delegation.

Inom kommunen finns 25 lunchrestauranger varav närmare hälften av dessa har kvällsservering.

– Föreläggande kan betyda ommöblering, begränsning av öppettider eller stängning. Kraven kan förenas med vite. Vi tar inte ut någon tillsynsavgift vid besöken, säger vice nämndordförande Magnus Dauhn (S).

– Det är bra om besökarna även uppmärksammar att vi kontrollerar restaurangerna så att inte ägarna behöver stänga, menar Peter Sjöberg (M) ordförande i miljö- och byggnämnden.

Tillsynen av kommunens restauranger är för att förhindra spridningen av det virus som orsakar covid-19. Eftersom restaurangnäringen är hårt drabbad av följderna av virusutbrottet kommer tillsynen inte vara avgiftsbelagd.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *