Nyheter

Kommunens unga blev diskussionsfråga vid delårsrapporten

Nyheter När kommunfullmäktige skulle besluta om budgetuppföljningen blev skolan ett hett ämne…

Marijo Corkovic (S) höjde debattpulsen

Delårsrapporten fanns med under kommunfullmäktige under måndagskvällen. Det våra folkvalda ledamöter skulle ta ställning till var om kommunstyrelsens förslag kunde godkännas, som var att fastställa resultatet per augusti 2020 och godkänna gedigna delårsrapporten som omfattade 99 sidor samt att delge nämnder följande inriktning; Budgetföljsamhet.

Jörgen Hansson, kommunens ekonomichef fanns på plats under kommunfullmäktige för att redogöra delårsbokslutet.

– Vi går från 28,9 minus till minus 5,6 miljoner kronor i våra nämnder. Det har tillskjutits lite pengar utifrån de handlingsplanerna som kommit fram samt att nämnderna har gjort ett bra arbete för att få budgeten i balans. Det finns en del osäkerhetsfaktorer ännu, menar Jörgen Hansson.

– Vi har ingen aning om hur pandemin kommer påverka oss. De utmaningar vi har i nämnderna har de hanterat på ett bra sätt. Det som var omöjligt i januari är helt möjligt idag när det gäller vårt digitala arbete. I skarpt läge lär man sig mycket, menar Gert Jonsson (M).

– Nio av tio investeringsprojekt går mot ett överskridande vilket gör att bara 10 procent går enligt planering. Det här är en uppföljning olikt andra år. Det är svårt att veta vilken budget har man, vilka intäkter har vi, vilka kostnader har vi, menar Kenth Williamsson (S).

Marijo Corkovic (S) ställer sig bakom mikrofonen och kritiserar femklövern för besparingskravet inom barn- och utbildningsnämnden.

– Marijo, du vill både äta kakan och ha den, vi måste vara rättvisa när det gäller kritik, menar Atcha Adinda (L).

– Nu blev jag förbannad, sen kommer du att säger att jag inte har påpekat detta tidigare, svarar Marijo Corkovic (S).

– Du är på krigsstigen. När vi är i nämnden så är det inte likadant. Ska vi komma någonstans när vi ska ha budgeten i balans så får vi jobba där. Inte sitta med armarna i kors. Jag ser ingen anledning att kritisera nu om vi har fattat beslut i nämnden, menar Atcha Adinda (L).

– Pratar jag så dålig svenska? Jag säger en gång till. Vi har påpekat och sagt att femklövern har en sparkrav. (S) hade inget besparingskrav, kontrar Marijo Corkovic (S).

– Klokt inlägg av dig Adinda, kontrar Gert Jonsson (M).

– Tack Gert, hur ska man bete sig? Vet inte om ni förstår vad vi i (S) menar att barn- och utbildningsnämnden budget inte håller för året. Vi har lämnat reservation flera gånger. Att minska med 14 – 15 tjänster med en sån stor tillväxt blir det inte annat än att vi försämrar utvecklingen för våra barn, menar Marijo Corkovic (S).

– Den stora skillnaden var att vid det tillfället när jag tog över från dig och då fick jag även ärva er budget, och det var inte enkelt, kan jag säga, menar Roger Ödebrink (S).

– Ämnet är budget, detta året, vi har lagt en handlingsplan för budget i balans på grund av minskade statsbidrag i barn- och utbildningsnämnden. Jag behöver inte försvara utan det ärendet har vi haft. Har man dåligt minne får man gå tillbaka och kika. Nu pratar vi om kvartalsrapporten. Roger, som vanligt, du är påläst. Vi fick en lägre kostnad då vi har haft barn hemma och då blir det en minskad verksamhet fast ökad peng då vi har haft ersättning för detta. Det har varit färre barn vid hösten och det fylls på efterhand. Vi förskjuter att öppna en avdelning och då innebär det också att vi håller ett jämnare barnantal, menar Jenny Larsen (KD).

– Fördröjer öppning av avdelning. När man är lite mer ledig träffar man fler folk ute på byn. Men jag hör vad du säger, menar Roger Ödebrink (S).

– Statliga bidrag. Jag har redan sagt det här men jag får säga det igen. När det gäller statliga bidrag hade vid 40 nyanlända, vi fick 7,5 miljon kronor från migrationsverket. Nu har vi 4 stycken och vi önskar 5 miljoner och vi får 2,5 miljoner kronor. Jag köper inte ditt resonemang Jenny, säger Marijo Corkovic (S).

– Kenth, nu är det så länge sedan du var uppe så jag har glömt hälften. Jag har inte räknat så noga, roligt att du läst detaljer. Socialnämnden var märkligt när det gällde heltidsanställda i och med att mejeriet enbart har heltidstjänster. Det var intressant det du upptäckt. Jag tror det är första gången i år att vi diskuterar BUN och vi säger ”vi”, nu får vi höra ett innehåll, mycket trevlig. Inte bara lokaler. Jag hör en massa gamla namn här, var det verkligen bättre förr? På något sätt hänvisar ni tillbaka att det var ”bättre förr”, vad var det som gjorde att vi tyckte att det var ”bättre förr”? Undrar Ulf Abrahamsson (C).

– När det gäller miljöfrågor och ställa krav på hållbarhetsaspekter vore det intressant att höra om era synpunkter. Vi ha ändå satt målen. Hur mycket har besparingen på näringslivsverksamheten? Man kan inte angripa Marijo för de besparingar som gjorts i barn- och utbildningsnämnden. Han följer de ekonomiska riktlinjer och hjälper nämnden att lyfta frågan. Viktigt att vi alla håller oss till detta. Likadant har Marijo varit uppe och pratat om det här tidigare, menar Kenth Williamsson (S).

Max två minuter får man replikera vilket Gert Jonsson (M) fick påminnelse om...

Gert Jonsson (M) replikerar;
– När det gäller tekniska så jobbar man med sin ekonomin och anpassning, men exakt får någon annan svara på. Likaså socialnämnden. Men det enda jag kan säga är att det varit en speciell vår och jag skulle kunna tänkta mig att vi hade en hög sjukfrånvaro och då gällde det att täcka upp. Näringslivsverksamheten osäkert om budgeten har påverkat negativt. Det kanske inte var den allra bästa starten för den nya näringslivschefen då pandemin anlänt. Miljöbiten – när det gäller byggnationer…. (Reds anmärkning, ordförandeklubban ljuder i presidiebordet och Gert går och sätter sig då repliktiden hade överskridit två minuter…. ).

– Det känns som det är ett nämndmöte. Vi ska hålla oss till ämnet. Jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Tack till Jörgen och Camilla som har föredragit på ett bra vis här ikväll. När det gäller budget, så har vi budget i balans. När det gäller investeringarna så är det bara att konstatera att vi inte har gjort det bra, menar Thomas Axelsson (KD).

Debatten avslutades och delårsrapporten godkändes enhälligt av kommunfullmäktiges ledamöter.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *