Nyheter

Kommuninvånarna gillar inte tåget

Kommuninvånarna gillar inte tåget

Nyheter Hur intresserade är egentligen kommuninvånarna av att åka tåg? I går berättade vi om ett stort tågprojekt som berör kommunen, Europabanan.

Ett annat tågprojekt där kommunen också agerar påtryckare är en ny  järnväg Byarum-Tenhult i det regionala järnvägsnätet. Samtidigt minskar faktiskt tågresorna i jämförelse med bussresandet.

Det visar resultaten hämtade ur Statistiska Centralbyråns stora medborgarundersökning och som återges i faktadelen av bostadsutvecklingsprogrammet.
Minst nöjda är kommuninvånarna med möjligheterna att använda kollektivtrafiken. En tredjedel är mycket missnöjda och så få som fem procent svarade att man åker kollektivt regelbundet vilket innebär minst fyra gånger i veckan. Drygt 85 procent åker sällan  eller aldrig kollektivt. Här kommer framtidens miljöutmaningar att kräva ett annat tänkesätt.
Mellan 2005 och 2010 ökade antalet kollektiva resor dock med 13 procent och mellan 2010 och 2014  med 19 procent. Allt enligt länstrafiken.
Fördelningen mellan buss och tåg har också ändrats de senaste fem åren till fördel för bussen. Antalet körda kollektiva mil med buss har ökat med hela 59 procent på fem år medan de körda milen för tågen bara ökade med fem procent. Mellan 2013 och 2014 minskade de till och med från 34 752 till 33 500 mil vilket samtidigt är 5 000 mil färre än för busslinjernas samlade miltal.
Sammanlagt har dock det kollektiva resandet på tio år ökat kraftigt. Från 139 371 mil till 187 415 mil och det är väl mot bakgrund av detta man ska se kommunens järnvägsengagemang.

 

 

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *