Nyheter

Kompetens och kraft på Fenix

Nyheter Ungdomar boende på HVB-hem har kommit till bibliotekets verkstadsmiljö för att använda den teknik och den utrustning som finns där för inspiration och kreativ sysselsättning. Ungdomarna har fått hjälp att scanna och egenvalidera sin kompetens och sitt kunnande för att hitta rätt väg till studier och arbete

En del av elever och lärare som arbetat med utställningen. Foto: Maria Eklind.  [1/6]

Foto: Maria Eklind.  [2/6]

Foto: Maria Eklind.  [3/6]

Foto: Maria Eklind.  [4/6]

Foto: MarIa Eklind.  [5/6]

Arbetsgruppen samlad framför utställningen. Foto: Maria Eklind.  [6/6]

Det är Vaggeryds bibliotek som samarbetar med HVB-hemmen och IMS (Introduktionsprogram Svenska). De har sin målgrupp mot nyanlända ungdomar som bor på HVB-hemmen.

Syfte och mål är att uppmuntra kreativitet och inspirera till skapande, där en högre andel flyktingungdomar skall finna sin väg till studier eller arbete.

I mitten av november var det första träffen med ungdomar från IMS 7–9 i bibliotekets verkstadsmiljö. Deras lärare, Erica Gunnarsson-Kibowa, nämnde i början av lektionen att hon skulle behöva varningskort att visa för eleverna under lektionerna som i fotboll, ett grönt, ett gult och ett rött. Därför fick eleverna i uppgift att tillverka korten med hjälp av alla olika material och tekniker som finns i bibliotekets verkstadsmiljö.

Till en början provade ungdomarna på många olika saker, men efter ett tag märktes att de hittade sina favoritmaskiner och att de hittade sina egna uttryck.

I början gick vi efter temat Hälsa, då det var det tema som de redan arbetade med på svenskalektionerna. Det var en bra utgångspunkt, men efter ett tag svävade de iväg och gjorde annat. Laserskäraren har varit väldigt populär och de har tillverkat många tavlor med olika motiv så som självporträtt och texter att hänga på väggen.

Denna grupp har sedan fortsatt komma en gång i veckan under hösten och våren. Det har blivit ungefär 20 tillfällen och det eleverna har gjort presenterades i en utställning på biblioteket under juni månad.

Efter vernissagen på Spanska Gatan på Fenix kommer den att flyttas in på biblioteket och stå där månaden ut. Sedan får ungdomarna ta med sig sina saker hem.

Maria Eklind

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *