Nyheter

Konstprojektet om varför man flyttar

Nyheter Varför flyttar fåglar? Varför flyttar människor? Vad är det för skillnad på att flytta och att fly? Det frågar sig eleverna i konstprojektet som nu är i Hok och Svenarums skolor

Konstprojekt i Hok och Svenarums skolor  [1/3]

Lokala företag har hjälpt till med material  [2/3]

Att flytta eller att fly?  [3/3]

Just nu pågår ett konstprojekt tillsammans med konstnär Jasmine Cederqvist och elever på Svenarums och Hoks skolor. Skapandet av fåglar är symboliskt på många sätt, bl.a. blir varje fågel eleverna gör helt unik, precis som vi människor är unika, men vi ingår i flocken.

Projektet finansieras av Statens kulturråd och innebär att elever får chansen att möta professionella konstnärer i undervisningen. Sammankopplat med skapandet av fåglarna är också arbete med olika ämnen och barnen lär sig bl.a. om flyttfåglar, de skriver också egna berättelser om sin fågel, bland annat vad den kommer ifrån innan den nu har ”landat” i Hok eller Svenarum.

Eleverna lär sig också om den franske konstnären Henri Matisse, som är den som är känd för och kommit på tekniken ”att måla med sax”, vilket innebär att alla mönster klipps ut och varken pennor eller penslar används.  I detta fallet är det dekorfilm (som används för reklamtexter på bilar) och som vi fått sponsrat av Mattias och Peder i Skillingaryd. De fästs fast på fåglar i galvaniserad plåt som är utskurna i vattenskärteknik med hjälp av företaget Linto i Hok. Det är roligt att våra lokala företag är så hjälpsamma och intresserade av att vara en del av skolans arbete.

Kerstin Nordenstam
Remida

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *