Nyheter

Köper Götafors skola för en krona!

Köper Götafors skola för en krona!

Nyheter Samtidigt som kommunen är i färd med att sälja industrimark för stora belopp köper man två skolfastigheter mycket billigt. Eller vad sägs om en krona för Götafors skola och lika lite för Bondstorps skola?

För den ringa kostnaden av sammanlagt två kronor blir kommunen alltså formell markägare till två skolfastigheter som drivits kommunalt i mer än hundra år men där Svenska kyrkan varit markägare.
Den här problematiken är inte ny. Den uppmärksammandes när skolan i Byarum skulle byggas till. Då visade det sig att sockenstugan, där skolan är inrymd, ligger på kyrkans mark.
Som en följd av detta fick förre kommundirektören Bengt-Olof Magnusson i uppdrag att leta upp och bena ut fler liknande gamla surdegar. Det uppdraget har nu utförts.
Götafors skola invigdes till exempel för 110 år sedan. På den tiden var det kyrkan som ansvarade för skolväsendet vilket gjorde att dåvarande Munksjöchefen Hugo Lundberg kunde driva igenom skolbygget via Byarums församling.
När sedan Vaggeryds köping tog över skolan hamnade den i kommunala händer, även om marken den uppfördes på ägdes av Byarums församling.
Sak samma med skolan i Bondstorp där Vaggeryds kommun dessutom utökar sitt markinnehav genom att köpa fastigheten Bondstorp 13:1. Det handlar om  1046 kvadratmeter som förvärvs från Svenska kyrkan för priset 104600 kronor.
Dessutom godkände kommunstyrelsens arbetsutskott ett nyttjanderättsavtal med Bondstorps församling som ger församlingen tillträde till skolan när den inte används, köket undantaget. Avtalet gäller till att börja med i tio år.

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *