Nyheter

Köpte mark i vindbruksområde

Nyheter I gedigna vindbruksplanen som vann laga kraft 2019 är område tio satt som ett av kommunens tilltänkta vindbruksområden. Där har kommunen köpt mark för 18 miljoner kronor.

I sydöstra hörnet av område tio har marken sålts till kommunen. Foto från vindbruksplanen

Enligt vindbruksplanen är det vindförhållanden ovan mark, i område tio, 7–7,5 meter per sekund när man är 140 meter ovan mark. Landskapet beskrivs som skogsmark och att vindkraften troligen blir synlig från Kvarnaberg, Bratteborgs Gård och Smedjebo i väst och i öst från Ammelund, Byarum och Lunden. Område tio anges vara 265 hektar och i områdes sydöstliga hörn planerar kommunen industritomter då man under kommunfullmäktige beslutades att förvärva delar av området av Sandahlsbolagen för 18 miljoner kronor och option för ytterligare mark västerut.

Gert Jonsson (M), kommunstyrelsens ordförande, kommenterar:

– Ser inte att det påverkar direkt. Varje ärende i vindkraftsetablering är unikt så när första ansökan kommer så får man hantera det, menar Gert Jonsson (M).

Vindbruksplanen är ett vägledande planeringsunderlag men ej juridiskt bindande. Utpekade potentiella områden i vindbruksplanen innebär således Inte per automatik ett hinder för att bevilja bygglov. Fyra gånger den totala verkshöjden bör dock hållas till bostäder därav anses inte områdesgränserna vara statiska.

Taggar

Dela


Läs mer

Skyddsavstånd till vindkraft: Nej till nytt hus men ja till verk nära bostad

13 reaktioner på Köpte mark i vindbruksområde

Tycker Lennart har ett mycket bra förslag. Varför inte värva dessa två och göra en kompromiss för de boende i detta området Gert?

Gert , ett förslag till er styrande. Nu när det byggs så mycket stora industrilokaler så vore det en bra ide att kräva att alla investerar i solceller på taken på dessa nya byggnader.
Inte för att det löser våra framtida energibehov men kommunens politiker kan ju då känna att de gjort sin del för den påstådda klimatkrisen.
Och vi kan hoppas på att inga fler vindkraftsbyggen kommer att byggas i kommunen.
Annars får vi väl ha en folkomröstning i frågan , eller så kan alla som som inte tycker om vindkraft rösta på parti som säger nej till mer till dessa dummheter./Lennart

Varför inte göra som många företagare och privatpersoner och satsa på solceller. Bygg en solcellspark i stället!

Fyra gånger höjden bör dock hållas till bostäder skriver du…. Varför godkänner ni då 200 meters verk 650 meter från vårt hus? Skäms ni inte?

Vindkraft står för cirka 20 procent av den elenergi vi i Sverige förbrukar. Det lär inte bli mindre elanvändning och märkligt om vår kommun inte kan bidra något till all el vi alla vill ha.

Gert, att gå över till fossilfri energi kan väl ändå inte vara huvudanledningen? Har du/ni tänkt bygga vindkraftverk över hela kommunen i så fall? Intjäningen kontra vad de förstör är ju inte proportionerlig! Det finns ju mängder med fakta om just vindkraftverken och dess negativa effekter kontra den lilla effekt de ändå ger.
Stoppa dessa dåraktiga vindkraftsbyggen, de hör inte hemma i en sund kommun!

Vi måste ställa om till mer fossilfri energi.
Därför har vi en av kommunfullmäktige antagen vindbruksplan som anger lämpliga områden för vindbruk.

Känns väl ändå inte helt rätt att offra vår natur och boende i kommunen för en energiform som de senaste två veckorna legat på två procent av installerad effekt och där det i många fall finns internationella avtal till det som produceras.
Jag har svårt att tänka mig att de flesta människorna är trötta på ökade elkostnader på grund av en allt större andel opålitlig elproduktion och att ingen har lust att bara använda elektricitet när det blåser ute.
Det enda som känns lite rätt med att kommunen köpt vindbruksplanerad mark är väl möjligtvis att det ska bli industrimark, och det är just på industrimark vindindustri bör stå! Inte i lugna skogsområden.
Men sedan är det så att det bor ju människor även där, och så illa önskar jag inte mina medmänniskor det.

Tycker det är så tråkigt att våra politiker inte bygger vindkraft på marken som gränsar till sina egna tomter. Att hela tiden förstöra för oss som valt att flytta ut från Vaggeryd allternativt alltid bott ute på landet hela tiden. Bygg vindkraftverken i anslutning till industrimarken vid tätorterna där de störs som minst.

Gert Jonsson. Jag vill att du förklarar varför vi som vill leva i lugnet och njuta av naturen nu ska bli grannar med industrimark?

Vi ska inte ha någon vindkraftsindustri i Vaggeryds kommun, det hindrar utvecklingen på landsbygden, det är ingen som vill leva och bo i anslutning till de enormt stora verken.

Gert har helt rätt. Vindbruksplanen påverkar inte byggnation inom området. Det går inte att dra några stora växlar på det bygglovet som nekades sydväst om Ekesås då den byggnationen placerades mellan två planerade verk som redan har tillstånd.

Jasså Gert är det så nu! Det var inte svaret när en person sökte bygglov inom Boarps vindbruksområde för någon månad sedan. Då var det tvärnej.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *