Nyheter

Krisberedskap lockade ett hundratal

Nyheter Teatersalongen i Skillingaryd borde varit fullsatt med tanke på ämnet för kvällen. Klarar du dig tre dygn på det som finns hemma

Eva och Dan fyller i enkäten  [1/11]

Weine Rapp och Therese Fornstål var på plats för att lära sig mer om krisberedskap  [2/11]

Anna hämtar ut en liten överlevnadspåse som Marie räcker över  [3/11]

Håkan Cederlund från Smålandsstenar och försvarsutbildarna var en av de som föreläste  [4/11]

Ted Pellikaan från Vaggeryd var på plats för att lära sig om kriser och överlevnad  [5/11]

Intressant ämne att lyssna på  [6/11]

Tips på vad man kan ha i sin krislåda  [7/11]

Håkan instruerar  [8/11]

Pia Thulin från Österskog fick med sig matnyttiga tips hem. – Bra att bo på landsbygden, vi har både vedspis och byavatten  [9/11]

Krislådan kan innehålla...  [10/11]

Jonas Ekdahl samt Kerstin och Ingemar Hasselberg  [11/11]

Klas Vigren och Håkan Cederlund från försvarsutbildarna var inbjudna av kommunens egen Marie Åkerblad, som hanterar beredskap och säkerhetsfrågor i kommunen, för en informationskväll om krisberedskap.

Knappt ett hundratal kom för att lyssna vad man som medborgare gör vid en kris. Borde varit fler med tanke på det intressanta ämnet som alla ska känna till.

Håkan berättade om att det finns 18 frivilliga försvarsorganistationer i Sverige med olika inriktningar. Alla de här organisationer har en särställning då de har ett avtal med försvarsmakten vid eventuell kris.

– Varför träffas vi här i kväll? Vi vill betona ert eget ansvar som medborgare. Samhällets resurser är begränsade och dessa måste prioriteras vid en kris och vi vill ge tips och råd hur man kan förbereda sig. Ni ska få kunskap om myndigheters ansvar och hur de kommunicerar med varandra och med oss i en kris, berättar Klas.

Försvarsutbildarna informerade om vad man behöver veta för att klara en kris, vad är en kris och vad gör man för att hålla sin familj säker vid en kris. Vattnet försvinner snart, huset blir kallt, telefonerna har snart slut på batteri, känner du grannarna – har du koll på dom eller har de koll på dig?

Information om att alltid ha en beredskap hemma. Packa krislådan idag. Tänk även på att husdjur behöver vatten. Konserver, liggunderlag, filtar, stearinljus, ficklampa, tändstickor och batterier. Telefonlista med viktiga nummer. Radio som går på batterier. Kontanter är bra att ha hemma. Ta själv ansvar för att packa krislåda, uppmanar Klas Vigren på Försvarsutbildarna.

Så mycket bra information lämnades till de få åhörarna som var på plats. Några av Gnosjös kommunfullmäktigeledamöter var på plats medan Vaggeryds kommun var representerad av enbart en politiker även att den här information fanns på hemmaplan. Kommuninvånarna får hoppas att kris och sårbarhetsanalysen istället är väl genomarbetad hos våra politiker och tjänstemän innan en kris uppstår i vårt samhället.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *