Nyheter

KD på lantbruksbesök

Nyheter Nu när det är en månad kvar till valet höjs temperaturen och KDs riksdagsledamot Andreas Carlson besökte familjen Jonsson på Köpets lantbruk norr om Vaggeryd

Andreas Carlsson och Olof Jonsson i samspråk  [1/5]

Diskussioner på gårdsplanen  [2/5]

Andreas hälsar på framtida mjölkproducenter  [3/5]

Fyra rundbalar istället för drygt 50 stycken  [4/5]

Diskussion  [5/5]

De senaste veckorna har mycket fokus riktats mot lantbrukets förutsättningar att klara situationen under rådande väderförhållanden. Den höga värmen i kombination med utebliven nederbörd har ställt till det för lantbruket med larm om kommande foderbrist och svårighet att kunna behålla sina djurbesättningar.

Kristdemokraternas gruppledare i riksdagen Andreas Carlson från Mullsjö ville höra direkt med en aktiv lantbrukare om vad som bäst behövs för att få en bättre situation framöver och redovisa Kristdemokraternas idéer och få dem recenserade.

– Vi har ett antal förslag som ska kunna ge effekt på såväl kort som längre sikt säger Andreas Carlson och nämner följande:

  • Sänkt dieselskatt med 1,34 kronor i ett första steg
  • Rensa i regelverket med 30%
  • Att betala ut stöden med 75% redan vid ansökningstillfället
  • Verka för att få en ökad fryskapacitet för att klara det som slaktas
  • Byta ut begreppet miljöfarlig verksamhet som det sägs i lagen om lantbruket idag till ett mjukare verksamhet med miljöpåverkan
  • Verka för ökad upphandling av svenska livsmedel i offentlig verksamhet

Från lantbrukaren Olof Jonsson höjdes en positiv signal för framför allt ökad fryskapacitet så att man från en fungerande kedja från djurhållare till konsument i butik. Han ansåg att det krisstöd som regeringen har aviserat skulle göra bättre nytta för att få ordning på detta än att lantbrukarna får ett litet ekonomiskt stöd. Som det är nu riskerar det att bli så att slakterierna lägger problemet i böndernas knän då de inte har kapacitet att ta emot de djur som anmäls för slakt.

– Det kan vara kontraproduktivt med ett kontantstöd  och förstärka bilden av lantbruksföretagare som bidragsmottagare, säger Olof Jonsson på Köpets Lantbruk.

 När det gäller fodertillgången så ser de att de kan klara sig hyggligt om nästa sommar blir gynnsam ur skördesynpunkt samt att man kan välja till exempel att så snabbare grödor. Årets skörd har inte varit särskilt lyckad och på ett fält där andraskörden brukar ge minst 50 rundbalar fick de denna gången endast fyra.

Andreas Carlson tog till sig synpunkterna och går vidare i valrörelsen med ökade kunskaper om lantbrukets behov och förutsättningar.

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *