Nyheter

Kristi himmelsfärdsdag med vandring

Nyheter Föreningen Munkaleden anordnar under morgondagen Munkaledens dag med vandring, tipspromenad, fika och pilgrimsmässa.

– Vandringen går mellan Munkehatt och Tallnäs, en sträcka på sju kilometer på Munkaleden. Munkehatt ligger på vägen mellan Hagshult och Nydala och en bit in i skogen. Det kommer att finnas skyltar så att man hittar dit. Vill man inte gå vandringen kan man åka direkt ut till Tallnäs där det finns fika att köpa, berättar Cristina Virdung från föreningen.

– På Munkaledens dag kommer vi att ha en pilgrimsmässsa i Tallnäs, ute eller inne beroende på väder. Blir det regn så blir det inne i kapellet. Munkaledens dag har funnits i över tio år. I bland har vi haft den på våren och i bland på hösten. Men i år är det i morgon på Kristi Himmelsfärdsdag och det är första gången vi provar det.

– Pilgrimsvandring är mer än att vara ute och gå. Går man en längre vandring så går man oftast en timme och pausar en kvart. Nu går vi en kortare sträcka och stannar till och tänker på ett nyckelord. Pilgrimmarnas nyckelord är begynnelsebokstäverna på FETBLAD; frihet, enkelhet, tystnad, bekymmerslöshet, långsamhet, andlighet och delande. Delande kan var både konkret att man delar en chokladkaka. Eller så kan det handla om lite djupare frågor som man delar med sig av när man kommer fram. Kanske vad som gjort intryck på en under vandringen. 

Varför tycker du att man ska gå pilgrimsvandring?

– Jag blir så lugn. Jag brukar gå på saken. Det kan vara ett svårt beslut jag ska ta eller om jag känner mig stressad då vandrar jag gärna. Jag går gärna i tystnad utan lurar i öronen. Det gör vi också ofta när vi går i grupp för att få ro och höra fåglarna, avslutar Cristina Virdung.

För klockslag, se annons.

Arkivbild från Munkaleden 2020. Foto: Sara Mejving

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *