Nyheter

Krogkoll i kommunen

Nyheter Det tidigare ansvaret och införda befogenheter ökar kommunen kontrollen av restauranger.

Arkivbild

Sedan den första juli har kommunerna övertagit ansvaret för eventuella åtgärden mot näringsställen som serverar mat och dryck. Det är i spåren av coronapandemin som befogenheterna om sanktioner flyttats från smittskyddsläkaren till kommunerna.

Vaggeryds kommun har kontinuerlig kontroll av dessa verksamheter i våra bygder och har gjort riktade insatser på senare tid. Man har inriktat sig på lunchserveringarna eftersom det inte finns mycket av kvällskrogliv att kontrollera. Vid kontrollerna har det förekommit, mer eller mindre, anledning till fördjupad information om vad som gäller avseende avstånd mellan personer och olika sällskap. Alla som fått, som det heter, särskild information har åtgärdat eventuella brister och kan fortsätta sin verksamhet. Ett bekymmer med extra dimension är vägkrogarna där det stannar sällskap som inte är hemmahörande i kommunen och därför inte är lika lyhörda för de påpekanden som görs.

Det brister som funnits vid inspektionerna har framförallt gällt bristande skyltning och avsaknad av avståndsmarkeringar. Arbetet med livsmedelskontroller pågår kontinuerligt.

Detta gäller under coronapandemin:

Reglerna om trängsel för serveringsställen som restauranger, caféer, nattklubbar och andra verksamheter som serverar mat eller dryck till sina gäster. Kontrollen görs för att serveringsställen har ett ansvar att förebygga trängsel bland besökare på grund av den ökade risken för smittspridning.’

Sanktioner kan utfärdas:

Enligt en ny lag om tillfälliga smittskyddsåtgärder har miljö- och hälsoskyddskontor eller motsvarande rätt att stänga ned de verksamheter som inte följer reglerna De kan också besluta om föreläggande med böter. Dessutom kan man fatta beslut orm ändrade öppettider. Efter den 1 juli fattar kommuner dessa beslut själva mot att tidigare ha behövt att anmäla brister till smittskyddsläkaren för beslut.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *