Nyheter

Kyrkan söker präst: ”Vi lockar med en fin församling”

Nyheter Byarums pastorat har tre komministertjänster och två är tillsatta i dag. Att hitta den tredje lyckades inte vid första försöket och personalutskottet söker nu vidare. 

Arkivfoto från Byarums kyrka

Vi träffar kyrkorådets ordförande Mats Bergman som berättar om de uteblivna ansökningar till komministerjobbet i Byarums pastorat.  

– Vi har tre prästtjänster, varav en är långtidssjukskriven, så vi behöver få in en resurs ytterligare till oss. Jobb i kyrkan läggs vanligtvis ut i Kyrkans Tidning och förmedlas genom stiftets kanaler. Vi har också annonserat i lokal media. Tyvärr har vi inte fått något napp. Just nu har vi bara två heltidspräster i våra fyra kyrkor i pastoratet, börjar Mats Bergman berätta.  

– Som vi ser det är det en brist på präster överlag i hela landet. En av anledningarna till bristen är kanske att det är en lång studietid. Vi har två i pastoratet som går utbildning till präst just nu, men man kan inte vara pastorsadjunkt (reds anm; lärlingsplats som präst) inom den egna församlingen. När man är pastorsadjunkt ska handleds man av någon erfaren. Det är inte alltid i unga år man planerar för att utbilda sig till präst, utan det är vanligt att man kommer till insikt längre fram i åren att yrket kan vara något för mig. 

– Vi har haft trainee och flera av dem som ungdomsledare och jag tycker nog att vi har varit i framkant när det gäller att profilera oss. Vi är en väldigt fin församling och kyrkoherden hos oss kan stötta prästen mer, då vi har en kyrkogård- och fastighetschef, som har uppgifter som annars ligger på kyrkoherden. En annan fördel är av vi är väl bemannade med bland annat en ny kyrkomusiker och god tillgång på ungdomsledare. Personalutskott kommer att jobba vidare med att hitta ny komminister till Byarums pastorat. 

– I april kommer biskopen till vårt pastorat och installerar Jörgen Bok som kyrkoherde. Jörgen har varit tillförordnad kyrkoherde i något år hos oss. 

Kyrkorådet i Byarums pastorat består av nio ledamöter, fem från Kyrkans väl, tre från Socialdemokraterna samt kyrkoherden. 

– Vår huvudsakliga uppgift är att församlingarna sköter grunduppgifterna, fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission. Vi ska ta hand om vår personal och vara en god arbetsgivare, ta hand om våra fastigheter och sköta begravningsverksamheten, avrundar kyrkorådets ordförande Mats Bergman från Vaggeryd. 

Efter kyrkovalet i höstas består kyrkorådet i Byarums pastorat av: Mats Bergman, Jan Andersson, Marie Olsson, Sverker Bernhardsson, Kristina Nordqvist, Håkan Gustavsson, Per Nord, Anna Karin Slunge samt Jörgen Bok.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *