Nyheter

Kyrkogårdsvandring i Byarum

Nyheter På tisdagskvällen var det kyrkogårdsvandring i Byarum och samtidigt visade man den pågående renoveringen av kyrkan

Solen flödade över Byarum när 120 intresserade församlingsbor hade sökt sig till kyrkan för att få veta mera om arbetet i kyrkan och därefter få vara med om en kyrkogårdsvandring.

Det började inne i kyrkan där Lars Andersson från pastoratet och Britt-Marie Börjesgård, byggnadsantikvarie och Gunnel Rosenqvist, konservator från Jönköpings läns museum berättade om allt som gjorts och ska göras för att få en kyrka i toppskick innan året är slut. Bland annat tvingades man att riva upp hela golvet då man upptäckte mögel och nu kommer att lägga nytt golv. Fördelen med det är att man lättare kunde lägga ned och dölja kablage och lägga fuktsensor för att undvika mögelproblematik framöver.

Information från Jönköpings läns museum  [1/10]

Kyrkointeriör  [2/10]

Intresserade åhörare  [3/10]

Håkan Johansson  [4/10]

Mjölnaren  [5/10]

På väg ut i solskenet  [6/10]

Magnus Dauhn  [7/10]

Familjen Härlings gravsten  [8/10]

Håkan Johansson berättar  [9/10]

Njuter i sommarsolen  [10/10]

Kvällens stora begivenhet var kyrkogårdsvandringen där Håkan Johansson, Magnus Dauhn och Bengt Sandahl berättade om människoöden utifrån tre gravar. Håkan Johansson berättade om mjölnarfamiljen Andersson, Magnus Dauhn om skräddarfamiljen som efter ett kringflackande liv slog sig ned i Vaggeyd och antog namnet Härling, ett namn vars ursprung man inte kunnat härleda. Bengt Sandahl avslutade vandringen med att berätta om familjen Alexius Abrahamsson.

Från arrangörshåll var man mycket nöjd med deltagarantalet, men önskade sig fler yngre deltagare. De konstaterar att benämningen kyrkogårdsvandring kanske skrämmer bort en del för kopplingen till ordet kyrka, när det egentligen handlar om viktig och spännande historia från hembygden, som ger kunskap om hur människor levde och hade det för mindre är 100 år sedan. De konstaterar att de har en läxa att göra kring marknadsföringen av liknande arrangemang.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *