Nyheter

Kyrkorna informerades om militärövning

Nyheter Just nu pågår den stora militärövningen i Skillingaryd. Bygdens kyrkor har informerats av regionpräst Magnus Hedin: – Vi kan både finnas med i beredskapsarbetet och be för fred, fortsätt vara kyrka, var regionsprästens budskap till bygdens församlingar.

För någon vecka sedan samlades kyrkoherdarna och frikyrkopastorerna i Skillingaryd där regionpräst Magnus Hedin informerade om den kommande militärövningen som är den största Natoövningen på decennier och uppmanade alla att fortsätta vara kyrka. Skillingaryds kyrkoherde Martin Ahlqvist kommenterar: 

– Vi tillsammans har ett kyrkligt ansvar i den stora militärövningen. Vi kommer att göra det vi kan för att möta de behov som kan uppstå men vår uppgift är att fortsätta vara kyrka och driva vår verksamhet. Det var bra information vi fick och det gav också ett lugn då en övning av denna dignitet kan skapa både oro och intresse.

En liten förändring har gjorts på kyrkornas anslagstavlor innan och under övningen där informationen nu också finns på engelska. 

– Intressant att lyssna lite till hur hela övningen går till och vad kyrkans roll i det hela kan vara. Kyrkan får ofta en central plats i tider av kris så bra att tänka till även vid övningar då det kan väcka liknande tankar och funderingar även då. I Missionskyrkan har vi inte gjort något särskilt med tanke på övningen mer än att vi välkomnar dem som vill komma till våra olika samlingar på Fridhäll, berättar Nicklas Gideskog. 

På Växjö stifts hemsida finns att läsa: Runt 800 amerikanska soldater kommer att luftlandsättas med fallskärm i Skillingaryd för att sedan förflytta sig med Black Hawk-helikoptrar till Kvarn i Linköpings stift. Det planeras också för en luftlandsättning av en amerikansk haubitsbataljon med 220 soldater och artilleripjäser för skarpskjutning på Skillingaryds skjutfält.

Bild: Charlotte Granrot Frenberg, Växjö stift

Taggar

Dela


1 reaktion på Kyrkorna informerades om militärövning

Var det inte sagt att det skulle vara vapenvila efter 23 00? Sprängdes igår efter 23:00 i alla fall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *