Nyheter

Lång debatt blev långt möte

Nyheter Den parlamentariska gruppens förslag om att minska antalet ledamöter och arvoden blev het debatt under kommunfullmäktige igår. Del 2 av 3.

Roger Ödebrink (S)

– När det gäller den parlamentariska gruppens förslag vill vi att påtala att både majoritet och oppositionsråd ska ha lika arvoden. Vi konstaterar att politiken är dyr här, men införande av ny nämnd kommer det att bli dyrare. Vi vill att fullmäktige ska starta klockan 15.00 och vi har många sena möten och det är en fördel om man börjar tidigare. Det handlar om att alla ska kunna utföra politiska uppdrag. När det gäller arvoden höjs dessa med ungefär 10% för ordförande och sänks för vice ordförande med 20%. Vi har konstaterat att några redan har problem med detta och det är meningen att ordförande och vice ordförande jobbar mycket båda två. När det gäller arvodesreglementet vill vi ha rättvisa, de som tjänstgör ska ha ersättning även om man är ersättare, säger Kenth Williamsson (S).

– Kenth säger vidare att den ekonomiska beräkningen känns lite svår att förlita sig på och förändrad delegationsordning finns inget fog för handlingarna. Vi yrkar på bifall till vårt förslag, avslutar Kenth Williamsson (S).

PO Toftgård går upp i fullmäktiges talarstol och menar att tidigarelägga fullmäktigemötestiden gör att det blir dyrare då fler ledamöter får ersättning för förlorad arbetsinkomst.

– Ni säger att det blir bättre demokrati men jag tycker inte det då det är så mycket som ska bestämmas på kommunstyrelsens arbetsutskott på er fem ledamöter, säger PO Toftgård (C) och menar att det här är en inriktning framöver.

– Lite spännande när man varit med ett tag om man ska ändra på de här grejerna. Att under mina 25 år i den här kommunens tjänst har jag aldrig varit på så mycket möten som vid den här mandatperioden. Utifrån det är det spännande att läsa vad ni kommit fram till. Varför är det medveten nedsläckning av oppositionen, det finns en lampa över andra talarstolen. Hur ser det ut efter valet? Har vi en klar skrivning för kommunstyrelsens ordförande? Nu skyfflar man över jobbet på oppositionsrådet, det är lite märkligt. Sen ersättningen 70% förstår vi inte riktigt, vem som helst kan hamna i oppositionställning, tänker man bli en deltidare eller, menar Roger Ödebrink (S).

– Här finns partier som har få fullmäktigeplatser och det kan bli tufft för de mindre partierna, men det har ni kalkylerat in i ert förslag. Jag ser på ledamöterna i barn- och utbildningsnämnden, där svider det om ert förslag kommer till. Nu hissar man ner vice ordförandes arvode, blir intressant att veta var man ska begränsa den här rollen i delegationsordningen? Jag yrkar naturligtvis bifall till vårt förslag, avslutar Roger Ödebrink (S).

– Intressant debatt, PO drar bort vissa kostnader. Det är på grund av demokratiska skäl att tidigarelägga fullmäktiges sammanträde. När det gäller tekniska utskottet så säger PO att vi behöver en teknisk nämnd som ska diskutera gatlysen och övergångsställe. Man får fundera vad politiken ska besluta om och vad är det tjänstemännen ska besluta om? De tekniska frågorna är vi väldigt oense om och vi tror att klarar av detta. Man kan inte ta bort förlorad arbetsinkomst, vi kommer inte att få politiker i arbetsför ålder som ställer upp, säger Kenth Williamsson (S).

– (S)-paketet är inte ett bra politiskt hantverk, ni får gärna öppna er också. Slutklämmen är om vi ska parlamentarisk grupp? Jag yrkar bifall. Här gäller det att ge och ta. Det är kommunstyrelsens förslag och inte PO;s egna förslag, säger Gert Jonsson (M).

– Under förra mandatperioden så var kommunstyrelsen enig med undantag från att (C) ville ha en teknisk nämnd. Nu i den här mandatperioden så ska allt ändras. Jag lämnade ett förslag som jag förvägrades att lägga då det skulle varit skriftligt inlämnat, säger Berry Lilja (S).

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *