Nyheter

Länsstyrelsen efterlyser rapporter om ekoxen

Nyheter Europas största skalbagge ekoxen är fridlyst och nu uppmanas allmänheten att hjälpa till med rapporter

Foto från Länsstyrelsen

Med sina karakteristiska betar och kroppslängd på upp till nio centimeter är ekoxen lätt att känna igen. Därför tog länsstyrelserna hjälp av allmänheten 2013 för att kartlägga var den fridlysta skalbaggen fanns. Under sommaren togs hela 1 760 rapporter om totalt 2 527 ekoxar i 17 olika län emot, varav de flesta fynden gjordes i landets sydöstra delar. Nu sju år senare är det alltså dags för ett nytt upprop bland allmänheten. Via ett formulär på webbplatsen, alternativt e-post eller telefon/sms, uppmanas nu allmänheten att rapportera fynd av ekoxen. Uppropet sker i samarbete mellan 15 Länsstyrelser och koordineras av Länsstyrelsen Östergötland.

– Vi hoppas att allmänheten vill vara med och bidra på samma engagerade sätt även den här gången. 2013 visade det sig att ekoxens utbrednings- och kärnområden hade krympt och koncentrerats ytterligare mot kusterna. Det är mycket värdefull information för oss på så vis att vi vet var vi ska göra insatser för att gynna populationerna, säger Nicklas Jansson, biolog på Länsstyrelsen Östergötland.

Ekoxen har gått starkt tillbaka i norra Europa under de senaste årtiondena och är skyddad inom hela EU. Alla medlemsländer måste rapportera ekoxens status var sjätte år. Ekoxen är även sällsynt i Sverige förutom i vissa delar av Blekinge, Kalmar och Östergötland. Största hotet är igenväxningen av hagmarker och alltför täta och mörka grandominerade skogar.

Taggar

Dela


1 reaktion på Länsstyrelsen efterlyser rapporter om ekoxen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *