Nyheter

Länsstyrelsen ger råd: Grävlingsgryt på tomten

Nyheter På länsstyrelsens hemsida finns råd om om vad man ska göra om man har vilda djur på tomten, djur som kan orsaka besvär eller om man hittar ett vilt skadat djur… En grävling har grävt ett gryt under mitt hus

Arkivbild

En grävling har grävt ett gryt under mitt hus, vad får jag göra för att bli av med djuret?

Försök att avskräcka grävlingen från platsen genom att lägga trasor indränkta med parfym eller andra mänskliga dofter där den gräver. Täpp för ingången under huset och täta husgrunden. Det måste du göra nattetid när den nattaktiva grävlingen är ute. Om det inte hjälper att sätta igen boet kan skyddsjakt tillämpas.

För att förebygga skada får du under hela året jaga grävling som kommer in på gård eller i en trädgård och där kan orsaka skada eller annan olägenhet. Detta gäller på tomten oavsett om du är jakträttshavare eller inte. Om du själv inte är jägare får du fråga en granne som jagar alternativt prata med en jaktorganisation på din ort som kan hjälpa till med kontakter. Bor du inom detaljplanelagt område får du inte använda skjutvapen utan tillstånd från polisen. Kommunen kan också ha jägare och dessa har vanligtvis skottlossningstillstånd i tätbebyggelse.

Grävlingen finns i så gott som hela Sverige, utom på Gotland och i fjällvärlden. Den trivs i löv- och blandskogar, trädgårdar och parker. Grävlingen är skygg och attackerar inte människor, men den kan bita ifrån om den blir överraskad eller känner sig trängd. Grävlingen är mest aktiv i skymningen och på natten.

Vanligtvis är grävlingen en enstöring men den kan gräva omfattande gryt, som bebos av hela familjer. Det kan då bli stora gryt med luftschakt, många ingångar och flyktgångar som används i årtionden och bebos av många generationer.

Ett grävlingsgryt kan ha många ingångar och gångsystemet kan vara upp till 10 meter långt i flera våningar. Gryten byggs ständigt ut. I närheten av grytet gräver de gropar som de lägger avföring i som en markering.

  • Under vintern sover grävlingen i sitt gryt. Hur länge bestäms av väder. Det är ingen riktig vinterdvala, som för björnen.
  • Grävlingen lämnar dock sällan grytet, utan lever på det stora fettlager som den byggt upp under hösten.
  • Grävlingen äter insekter, grodor, smågnagare, ägg, as, rötter, lökar, frukt och bär. Den gillar daggmask och trivs därför i lövskogar och övergivna jordbruksmarker.
  • Senare på sommaren och hösten äter den säd och mycket frukt och bär.
  • Man bör se upp om grävlingen börjar boa in sig under byggnationer. Den skickliga grävaren kan bygga stora gryt.
  • Försök så snart du sett att den försöker ta sig in att avskräcka den genom att applicera tygbitar indränkta med parfym eller andra mänskliga dofter där den gräver.
  • Ingången bör sättas igen och husgrunden tätas. Det måste ske nattetid när den nattaktiva grävlingen är ute.
  • Man kan kontrollera om grävlingen är borta genom att ställa en pinne på lut framför öppningen.

Om det inte hjälper att sätta igen boet kan skyddsjakt tillämpas. Den allmänna jakttiden på grävling är från 1 augusti till 15 februari, men på vissa villkor kan skyddsjakt tillåtas under hela året. Det gäller bland annat om grävling förekommer tillfälligt i gård eller trädgård.

Källa: Länsstyrelsen Jönköping och Naturvårdsverket

Taggar

Dela


4 reaktioner på Länsstyrelsen ger råd: Grävlingsgryt på tomten

Gå runt och pinka i kanterna på tomten och grävling och vildsvin håller undan
Jag har provat med gott resultat !

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *