Nyheter

Länsstyrelsen ger råd: Jag ser ett rovdjur nära mitt hus

Nyheter På länsstyrelsens hemsida finns råd om om vad man ska göra om man har vilda djur på tomten, djur som kan orsaka besvär eller om man hittar ett vilt skadat djur… Vad gör jag när jag ser ett rovdjur i närheten av mitt hus?

Lodjur. Foto: Petra de Jong

Vad gör jag när jag ser ett rovdjur i närheten av mitt hus?

Att rovdjur kan röra sig i närheten av hus, maskiner, bilar eller vägar är i sig inget konstigt eller onormalt. Rovdjur är, precis som andra djur, relativt sparsamma med sin energi och väljer gärna en genväg eller att inte springa iväg vid första och bästa tillfälle.

Försök att dokumentera djuret, exempelvis genom att ta en bild. Det är svårt att på barmark dokumentera i efterhand, om man inte har en särskilt tränad hund, så bilder/filmer eller annat är viktigt för att kunna bekräfta att det var ett rovdjur. Kontakta sedan din Länsstyrelse genom att lämna din rapport på i Skandobs.

Källa: Länsstyrelsen Jönköping 

Taggar

Dela


4 reaktioner på Länsstyrelsen ger råd: Jag ser ett rovdjur nära mitt hus

Ett problem är att om man observerar och dokumenterar ett rovdjur aldrig så väl så räknas det inte som observation förrän efter ett visst datum (1 oktober), så observerade lodjurs- eller vargungar under sommaren räknas inte som obs. Klart frustrerande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *