Nyheter

Larmen ökar med åren hos räddningstjänsten

Nyheter Vi har träffat grupp 1 vid Skillingaryds brandstation som berättar om hur sommaren har varit hitintills för brandmännen

Mats Carlsson, styrkeledare. Arkivfoto David Alin

Det är inte många kommuner som har två stycken brandstationer inom en mils avstånd men även att snabbt kunna täcka upp för andra stationer i grannkommuner. Förra året var det totalt 340 larm under året i kommunen och fram tills i fredags förmiddags var det 200 larm hitintills under året. Vi tog en fika med deltidsbrandmännen på stationen i Skillingaryd, där styrkeledare plus fyra brandmän har jouren under veckan. Även om merparten av killarna har semester så består jourveckan var tredje vecka, som alltid, hela året. 

Stefan Eriksson har varit brandman i 17 år och berättar: 

– Jag har semester från Uppåkra nu, men min jourvecka har jag ändå. Vi är fasta grupper både i Skillingaryd och Vaggeryd. Det är bra, vi känner varandra mycket väl. Men det klart, hela familjen har beredskap när jag har det, berättar Stefan. 

Mats Carlsson, styrkeledare, summerar de första, snart, sju månaderna: 

– Vi ligger bra och centralt till i Räddsam-f och vårt samarbete i länet är unikt. Det är inte många kommuner som har det så bra som vi med två stationer med en mils avstånd. Man kan väl säga att vi har tre larm per jourvecka i snitt. Förra året hade vi totalt 340 larm i hela kommunen och till dags dato är det 200 stycken. Vi ser att larmen ökar med åren och sjukvårdslarmen började vi åka på för några år sedan, så det medför ökade larm för oss naturligtvis, menar Mats Carlsson och fortsätter: 

– Vi har haft jour var tredje vecka, i alla fall i modern tid. En del grannkommuner har var fjärde vecka, men det är en resursfråga helt klart. Vi har diskuterat det för att underlätta beredskapen, men vi har problem att rekrytera. 

Tidigare insatstid var fem minuter. Ett nytt politiskt beslut gör att sex minuter ska gälla. 

– Sex minuter rull säger man och det menas att från larm ska vi rullat ut från stationen inom sex minuter. I och med en minuts ökning har vi exempelvis kunnat rekrytera brandmän från norra Marielundsområdet i Skillingaryd. De hade inte klarat med den tidigare tiden, fem minuter, berättar Stefan som också berättar att ökning med en minuts tid har gjorts efter riskanalys som baserats på hur snabbt man kan vara på den eventuella olyckan eller branden.

Just idag (reds anm; läs fredag förmiddag) görs diverse underhåll på stationen, man fikar och pratar om gårdagens händelse då grannkommunen Värnamo fick larma in grupp 1 från Skillingaryd. Sällskapet skulle vara på passning på stationen i Värnamo, eftersom de ordinarie bekämpade bränder, och under den här tiden åkte grupp 1 på ett flertal larm. 

– Nu när man ”ändå går hemma” försöker man hitta på något. Jag kan ju, eftersom jag har beredskap, inte åka någonstans utan måste hålla mig i samhället. Igår blev det en del larm eftersom vi var ”på pass” i grannkommunen. Det är lite ovanligt för oss att sitta tillsammans på station och dra iväg direkt på ett larm, man hinner inte förbereda sig som man gör ”här hemma”.  Sen känner man ju inte området så väl som jag gör här, så man får lita på att GPS koordinaterna är rätt. Efter 17 år har man lärt sig en del om vägarna i vår kommun och kan genvägarna, summerar Stefan. 

Kaffet hann precis drickas ur när larmet går. Det tjuter i lokalen och alla fem killarna reser sig rekordsnabbt från personalrummet. Under tiden de springer mot omklädningsrummet, fördelas uppgifterna om vem som kör vilken bil. Efter en halv minut är grupp 1 på väg till Vaggeryd och containerbranden… 

Grupp 1 vid räddningstjänsten i Skillingaryd består av Mats Carlsson, Stefan Eriksson, Mikael Ljungqvist, Fredrik Hjalmarsson och Robert Styf.

Här kan du läsa om hur man blir deltidsbrandman

Det hanns inte med ett gruppfoto då larmet gick. Här lämnar grupp 1 stationen i Skillingaryd för att bege sig mot Vaggeryd.

Taggar

Dela


1 reaktion på Larmen ökar med åren hos räddningstjänsten

Hej
Jag vill verkligen rekommendera er som känna sig sig lite sugna på att jobba inom räddningstjänsten att prova på detta. Det är verkligen en fin känsla att kunna hjälpa till när någon behöver det. Så ta chansen och sök till detta yrkat när tillfälle finns. Och kom ihåg att du gör något gott för dina nära och kära och även för dem som du inte känner. Så sök om du har möjlighet till det

Urban Österholm
Tidigare brandman och styrkeledare på stationen i Skillingaryd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *