Nyheter

Låt skjutfältsgräns vara gräns!

Nyheter Pelle Philip (C) lämnar en insändare om buller-, försvarsmakt- och utvecklandet av Vaggeryds kommun. "Ett skjutfälts identitet. Försvarsmaktens eller………?"

Pelle Philip (C) debatterar

Under många år har Skillingaryds skjutfält varit ett hett ämne inom den kommunala politiken. Egentligen inte själva skjutfältet och dess gräns, utan bullerområden eller som man säger nu för tiden ”influensområden” om man vill vara lite fin i kanten. Bullerområden är en fiktiv gränsdragning som  i egentlig mening INTE tar hänsyn till var det bullrar utan kan ses som gisslantagning. Återkommer till detta.

För cirka 8 – 10 år sedan hade vi besök av Bengt Göran Johansson (M) och Annie Johansson (C). Syftet med mötet var att få bort den absurda bullerområdesgränsen och låta skjutfältsgränsen vara den definitiva gränsen och att Vaggeryds kommun fick bättre utvecklingsmöjligheter.

Då dessa riksdagsmän vid besök på plats genast kunde inse det logiska i att driva Vaggeryds kommuns linje i riksdagsarbetet, ja då var alla nöjda.

Men det vi inte visste då, var att dessa politiker besökte Eksjö några veckor senare och då fick höra motargument, då Eksjö Garnison är en viktig aktör i Eksjö Kommun och för Garnisonen är Skillingaryds Skjutfält  ett viktigt komplement. Således rann allt ut i sanden.

Då jag var ordförande för LRF i kommunen på den tiden, tog jag kontakt med min gode vän Lennart Bogren, Kommunstyrelsens ordförande på den tiden i Eksjö och vi ordnade med ett informellt möte med Garnisonchefen och Lennart Bogren från Eksjö samt från Vaggeryd, Evald Andersson, Berry Lilja, samt några till plus undertecknad. Syftet var att Eksjö och Vaggeryd måste prata ihop sig för att skapa ett gemensamt ställningstagande inför Försvarsmakten. Även om det var optimistiska tongångar i bilen hem den natten, så blev det inget den här gången heller.

I vintras hade Centerns Regiongrupp ett möte med chefen på Eksjö Garnison, Överste Michael Ginér. Givetvis passade jag då på att ta upp problematiken med Skillingaryds skjutfält. Förstod att herr Översten var väl insatt i frågan, han hade ett litet illmarigt leende på läpparna då han klappade mig på huvudet och sa ”Detta är inte Försvarets problem, så kom inte till mig. Detta berör Fortifikationsverket”. Jag som alltid trott att Fortifikationsverket ingick i Försvarsmakten, fick nu en annan synvinkel på problematiken.

Vid nästa Kommunstyrelsemöte (KS) tog jag upp detta, men blev fullständigt nedtryckt.

Fortifikationsverket äger och förvaltar Sveriges Försvarsfastigheter och har uppdraget att se till att Försvaret har väl fungerande anläggningar, mark och lokaler för sin verksamhet. För mig är det tydligt vem man ska kommunicera med!

Med detta sagt så kanske det vore lämpligt att konfrontera sig på Fortifikationsverket nästa gång och inte Försvaret, vilket har visat sig vara verkningslöst i flera decennier.

Hur löser vi då problemet. Givetvis med strukturerade samtal, men också med mer affärsmässighet. Bullerområden kan idag ses som en form av gisslantagande. Det har visat sig att man lätt kan flytta ett bullerområde om man får något annat område i utbyte. Ni hör hur tokigt det låter. Det man kan göra, är att erbjuda Fortifikationsverket/Försvaret ny mark, impediment, mark av ringa värde, i utbyte mot borttagande av bullerområden. Låt skjutfältsgräns vara gräns! Då kan kommunen agera och utveckla!

Pelle Philip (C)

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *