Nyheter

Låt ungdomarna få stanna!

Nyheter Så önskar Internationella vänner som gjort en skrivelse till kommunstyrelsens arbetsutskott angående de ungdomar som bor på Götaströms HVB-hem.

Arkivfoto

Internationella vänner utrycker sin oro till kommunstyrelsens arbetsutskott gällande kommunen nya boende för ensamkommande asylsökande som har fyllt 18 år. I skrivelsen anser de att ungdomarna hamnar i en besvärande situtation då de som bor på Götaström exluderas möjligheten att bo på kommunens boende.

Det var i oktober 2017 som socialnämnden beslutade att överlåta ärendet till kommunstyrelsen som skulle utreda och bedöma förutsättningarna för att främja en god livssituation för de ungdomar som fyllt 18 år  lämnar kommunens HVB-hem och går över till Migrationsverkets ansvar. Det tillfälliga kommunbidraget gjorde att kommunen kunde agera annorlunda och låta ungdomarna få stanna.

– Det här handlar om ändring av målgruppen. Vi har sagt att nuvarande beslut gäller. Vi följer frågan och tar upp den igen den 14 mars då vi har nytt möte i arbetsutskottet. I nuläget handlar det om att ungdomarna ska få gå klart sin skolgång och då måste man ha någonstans att bo och just nu bor de på Götaström, säger Gert Jonsson (M) kommunstyrelsens ordförande.

– Vi blev positivt överraskade när vi fick ett beslut om extra pengar och möjligheten att ha ungdomarna på hemmaplan men det är inte bra ur ett intregationsperspektiv, därför har vi kvar inställningen vi haft innan. Vi ska se till att ungdomarna inte påverkas negativt av att avvecklingen av deras boende görs, menar Kenth Williamsson (S).

Kommunens HVB-hem ska avvecklas under året och vid Götaström är tanken runt halvårsskiftet från den statliga myndigheten. Berget, vid Berggatan i Skillingaryd, kan vara aktuellt som nytt boende för de fem ungdomarna som bor vid Götaström.

 

 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *