Nyheter

LeMarcs musik fyllde Byarums kyrka

Nyheter På lördagskvällen firades i Byarums kyrka en mässa med musik tagen ur Peter LeMarcs stora sångskatt.

Linnea Wedin med kören som bakgrund i Byarums kyrka

Sedan första egenskrivna musiken gavs ut för mer än trettio år sedan har sexton egna album och ett stort antal sånger skrivna för andra artister gjort honom till en av de mest kända, lyssnade och omtyckta svenska musikerna.

Prästen Nina Palmgren såg för några år sedan kraften och dimensionen i några av sångerna även ur ett kristet, medmänskligt perspektiv och formade med dess hjälp den mässa som nu för tredje gången framfördes. Sånger som till exempel ”Starkare än ord”, ”Fri lejd” och ”Ängel av gem” passade väl in för att beskriva mässans delar Trosbekännelsen, Syndabekännelsen och Välsignelsen.

Musikerna i Ekhagskyrkan och Österängskyrkan i Jönköping, Håkan Sparf och Axel Dahlin har arrangerat det mesta av materialet och det var under Håkans ledning som musiker och fyra körer framförde mässan för en fullsatt kyrka.

De fyra körerna var Vox Populi från Österängen, Cantilena från Ekhagen samt Kyrkokören och Kör för alla från Byarum, sammanlagt mer än fyrtio sångare och nio av dom sjöng olika solopartier. Ett mycket kompetent band bestående av Axel Dahlin orgel, Peter Hjalmarsson saxofon, Edvin Kiland elbas, Pierre Bokor trummor, Marcus Forsén elgitarr och Håkan Sparf, piano/ körledare gav sångarna sitt stöd på bästa sätt.

– Nu var det som sagt tredje gången som vi framförde den. Texterna och musiken växer för varje gång. Det är många som blir berörda av Peter LeMarcs musik och texter. Det var väldigt inspirerande och trevligt att få framföra mässan tillsammans med de lokala körerna i den vackra kyrkan, säger körledaren Håkan Sparf. Skön kontrast att höra modern musik i en äldre byggnad. Jag tycker framförandet gick väldigt bra med glada, duktiga och uttrycksfulla körsångare.

Sångare, musiker och församling gick stärkta ut i novembermörkret denna lördagskväll till toner och text i ”Det som håller oss vid liv”.

Text och bild; Mats Bergman

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *