Nyheter

Licensjakten på lodjur pågår

Nyheter I går inleddes licensjakten på de åtta lodjur som det har beslutats om.

Fram till lunch idag har man fällt tre av de åtta lodjur som licensjakten omfattar. I jaktområde ett, som omfattar Mullsjö, del av Habo och Jönköpings kommuner, fälldes ett lodjur redan första dagen. Det var en vuxen hona som sköts. I området var det beviljad jakt på ett lodjur vilket innebär att jakten är avlyst i området. I jaktområde två, som omfattar Gnosjö kommun samt del av Gislaveds, Vaggeryds och Värnamo kommun, har inget djur fällts. I området är det beviljat jakt på två lodjur. I jaktområde tre, som omfattar del av Vaggeryds, Värnamo och Sävsjö kommuner, är det beviljat jakt på fem lodjur. Två lodjur, två hanar har fällts i området.

Det återstår alltså fem lodjur i område två och tre. I beslutet gäller att av de, initialt åtta lodjuren, får det vara maximalt tre reproduktiva honor som får fällas. Beslutet säger också att man av jaktetiska skäl bör fälla ungdjur före föräldradjur.

Det har diskuterats eventuella kostnader för jakten och länsstyrelsen skriver att de som anmäler sig till jakten gör det frivilligt och ingen särskild ersättning utgår. Däremot har staten kostnader för den besiktningspersonal som kontrollerar de fällda djuren.

Taggar

Dela


10 reaktioner på Licensjakten på lodjur pågår

Detta är inget annat än troféjakt och påtryckningar från jägarorganisationer. De är alltså fridlysta och väldigt få finns

Michael. Du har fel i att det finns så få lodjur. Det finns klart fler än det som överenskommits är vad markerna tål. På cirka 1½ kvadratmil väster om Skillingaryd har vi cirka 10 lodjur. Det kallar jag en alldeles för tät stam.

Till Cg Gustavsson.

Om ditt påstående stämde,att det finns 10 lodjur på så liten areal som 1,5 kvadratmil så vore det en sensation i djurvärlden .
Det fungerar inte så Cg

De tömmer aldrig sitt skafferi självmant. I ditt fall skulle det endast kunna vara en hona med någon unge, men inte ens det är sannolikt.
Jag har gedigen erfarenhet av i synnerhet lodjur och i vissa fall har genom gps halsband noterats revir på 50 kvadramil för handjur. Det är revir som ständigt bevakas. Det du vill säga är att lodjuret är skyldiga till allt, till och med överskjutning av klövvilt.

Bättre att hålla sig till fakta än att ”blåsa” upp rovdjurshatet genom fantasipåståenden

Michael. Du har alldeles alldeles fel. Det är du som sprider Disney-liknande myter. Varför återkommer, enligt din värld, lodjuret flera gånger per vecka till mina husknutar för att markera revir – om han nu skulle ha 50 kvadratmil revir? Varför ser vi hona med tre ungar på ett ställe och hona med två ungar på ett annat ställe? Varför har flera av de dödade rådjur vi hittat bitmärken i strupen? Elaka jägare som varit framme med överskjutning?

Pinsamt att läsa jaktmotståndares kommentarer som tror sig veta och kunna mer än forskare och statliga myndigheter som godkänt jakten!

Men Pär, var det inte ”forskare” och statliga myndigheter som en gång mer eller mindre utrotade dem? Är inte den stora anledningen till att man vill skjuta bort dessa djur för att de konkurrerar med våra jägare om viltet?

Anonyme Kommunbo: Grundtanken är att vi skall ha lämpligt antal djur av de olika arterna. För lodjuren har man gjort bedömningen att ett visst antal djur i länet är det lämpliga, det antal som vi skall eftersträva. När nu antalet djur ligger klart över detta lämpliga antal – då skjuts det ett begränsat antal. Därefter får man räkna antalet djur igen. Om det fötts fem lodjursungar inom ett begränsat område väster om Skillingaryd och jaktlicensen tillåter att det skjuts två djur – då blir årets ökning tre lodjur, förutsatt att alla ungar överlever vintern. Även 2021 kommer det att födas nya lodjur och man får se nästa höst och vinter hur många där är då. Men licenstilldelningen är absolut inte i överkant när det får skjutas två lodjur av uppskattningsvis tio inom detta lilla område. Jag tycker det här har skötts på allra bästa sätt, ur en biologs synvinkel.

Hur kommer det sig att många jägare numera mest är intresserade V att jaga rovdjur? Rådjur och vildsvin finns i överflöd och väldigt få jägare är intresserade av att jaga dem. På 80-talet fanns det inte många vildsvin i Sverige. Då jagade överklassen grisar i Polen. Då var det status att jaga vildsvin. Nu Finns de i massor och inte många vill jaga dem. Det är väl inte status längre. 🥸

Nej Joel, så är det inte. Rådjur finns inte i överflöd, men jag har i mitt närområde hittat flera som dödats av lodjur och vi hade ett som fortfarande levde efter att ha tuggats i bakändan troligen av den varg som blev överkörd några dagar senare. Visst jagas det vildsvin – har du missat det? Jaga lodjur har man varken fått eller behövt göra tidigare när djuren var relativt fåtaliga. Nu har lodjuren blivit fler än det antal som bedömts vara lämpligt och då skall det jagas för att hålla antalet under kontroll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *