Nyheter

Lilli-Ann slutar som bibliotikarie

Nyheter 1977 började Lilli-Ann Bertilsson sin trogna fredagstjänst bland alla böcker och barn i Hagshults bibliotek.

Elias Harrysson hjälper grannen Lilli-Ann Bertilsson på biblioteket i Hagshult   [1/4]

Många böcker lånas ut och kommer tillbaka  [2/4]

Stämpla lånekorten och sorterar återlämnade böcker  [3/4]

Lilli-Ann började på biblioteket 1977  [4/4]

Närmare tusen barnböcker, förutom vuxenlitteratur, finns i församlingshemmet i Hagshults lilla rum strax intill köket. Här har Lilli-Ann Bertilsson, Gräshult, tillbringat varje fredag eftermiddag sedan 42 år tillbaka och hon vet vilken hylla eller bokback den eftersökta boken finns. Innan sommaren lämnar hon över till någon annan… Vi besökte lilla mysiga biblioteket i fredags där generationer träffas och som blivit bygdens knutpunkt, minst sagt.

– När vi flyttade till Gräshult ville mina barn Carl-Johan och Caroline läsa barnböcker. Dock fanns det bara vuxenböcker på det lilla biblioteket i församlingshemmet, börjar Lilli-Ann berätta medan hon får hjälp av kvällens assistent Elias Harrysson, 6 år från Gräshult, inför fredagens öppethållande.

Lilli-Ann berättar att biblioteket har funnits sedan 1939 då Folke Berggren var lärare och kantor i Hagshult. Han startade en kyrkokör och inspirerade kören att köpa varsin bok. Dessa böcker gick sedan runt hos kören, när man läst ut boken, satte man den i hyllan och nästa ur kören lånade hem boken. I och med detta blev det ett bibliotek i småskalig verksamhet. Därefter kom Henning Johansson från Lönneberg, byn strax intill kyrkan, och han ville köpa in fler böcker. Hagshults kommun satsade nu på att låna ut böcker.

– Han var väldigt trädgårdsintresserade och väldigt filosofisk så det blev lite ”tunga” böcker här i biblioteket. Därefter tror jag det var Verner Albertsson i Jönshult som blev ansvarig. Jag tog över bibliotikarieansvaret 1977. Idag är det mötesplatsen för bygdens unga och gamla, berättar Lilli-Ann.

Telefonen ringer. En Starkerydsbo undrar om det är öppet idag, Lilli-Ann svarar ja och hälsar välkommen. Det är inte enbart familjer från Hagshults socken som kommer och lånar böcker, utan även från Klevshult och Fryele. I genomsnitt är det ungefär 70 böcker som lånas ut varje fredagseftermiddag.

– Alla vuxenböcker lånar jag från Skillingaryds bibliotek men barnböcker är inköpta. Jag har en lista som ligger i Skillingaryd där de ser om jag har boken här ute i Hagshult. Tack vare det fina samarbetet med Skillingaryds bibliotek under alla år har det fungerat mycket bra då en del böcker behöver lånas från Skillingaryd. Vi har även hembygdsböcker, säger Lilli-Ann och fortsätter berätta att Maria Sjöholm, numera Falköping, vid Dammen var här och hjälpte henne när hon var yngre. Idag är hon bibliotikarie, det är roligt.

Lilli-Ann kör med det gamla systemet med lånekort som finns placerat längst bak i boken. Lånedatumet stämplas i kortet och tre veckor senare får man lämna tillbaka boken. När vi träffar Lilli-Ann, alla barn och äldre i fredags är det inte som vid alla andra bibliotek. Här är det inte tyst, här träffas Hagshultsborna och umgås under fredagens öppettider.

– Det är samlingsplatsen i Hagshult. Vi lånar ut en bok varannan minut under de två timmar som jag har öppet, berättar Lilli-Ann då det ringer i bibliotekstelefonen. Det är maken Göran som säger att han är hemma från ”gubbträffen” i Vetlandatrakten och undrar när han ska komma och hämta Lilli-Ann.

Hagshults bibliotek har alltid varit öppet en gång i veckan. Sista öppetdagen innan jul har Lilian bjudit på glögg och innan semesterstängningen har låntagarna bjudits på hembakat och kaffe. Sist var det 64 personer här och både maken Göran och barnbarnet Filippa fick hjälpa till att koka kaffe. Barnen i bygden har växt upp här, mina också, nämner Lilli-Ann med ett skratt och berättar att när barnen blev stora och gick i högstadiet i Skillingaryd var det alltid en väg förbi biblioteket i centralorten för att ta med sig böcker hem till Hagshult.

– Det här är så roligt men man ska sluta när det är bra. Bra att det är öppet lite senare på dagen då man ska hinna hem från jobbet och kanske också göra klart i ladugården innan man åker och lånar böcker. Det är ett annat liv på landet, avslutar Lilli-Ann Bertilsson.

Under fredagskvällen kom ett 30-tal låntagare till Hagshults bibliotek och 117 böcker lånades ut vilket ni kommer att få läsa mer om under påskhelgen.

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *