Nyheter

Liten avvikelse i stor nämndkassa

Nyheter Det börjar närma sig årsredovisning och barn- och utbildningsnämnden fick en information från förvaltningen vid senaste sammanträdet. 

Liten avvikelse i stor kassa

Per-Erik Lorentzon, förvaltningschef, berättar: 

– Vi ser ut att landa på ett minus på 1,3 miljoner kronor. Vi har egentligen flaggat för detta under hela året och vi har tyngds av inflationseffekter på livsmedel och skolskjutsar. Vår avvikelse bli preliminärt 0,3 procent och vi har en kassa på totalt 437 miljoner kronor. 

– Det är lite svårberäknat när det gäller IKE (reds anm; peng som betalas för elever som går i skola i annan kommun) där man ska uppskatta i oktober, året innan, hur många som beräknas gå i annan skola nästkommande år. Under året som varit har det varit 35-40 elever som går grundskola i annan kommun men samtidigt har vi ett 20-tal elever som bor i annan kommun som går i vår grundskola, berättar Per-Erik Lorentzon. 

Marijo Corkovic (S) ordförande i barn- och utbildningsnämnden:
– Det är helt godkänt. Det är svårt att hamna på plus, minus, nollresultat. 

Carl Johansson (M) vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden:
– Vi har en stor budget och verksamheten har gjort vad man kunnat. Inflationen är inget vi kan påverka. 

Utfallet januari till december 2022 ses ett plus, och gröna siffror, för försäljningsmedel, taxor/avgifter, erhållna bidrag, interna intäkter och personalkostnader. Minus, och röda siffror, gällande anläggnings- och underhållsmaterial, lämnade bidrag, köp av verksamhet, löner/arvoden, övriga verksamhetskostnader och interna kostnader. 

Det nämns att det varit ett större erhållna bidrag från framför allt återbetalning gav sjuklönekostnader täcker till stor del ökade lönekostnader och att IKE/fristående finns som köp av verksamhet och ger ett underskott av fler elever inom gymnasieskola och grundskola på grund av tillkommande elever med särskilda behov. Skolskjutsar och livsmedelskostnader ger en större kostnad inom ”övriga verksamhetskostnader” och kommer från inflationspåverkan. Totala årsbudgeten 2022 var 437 miljoner kronor och avvikelsen noteras till 0,3 procent. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *