Nyheter

Lodjur synts till vid Snickarebygget

Nyheter Igår fick en svampplockare från Vaggeryd se något ovanligt

Arkivfoto och läsarbild av Petra de Jong

Svampplockare såg under gårdagen ett lodjur i skogarna utanför Snickarebygget.

– När vi kände oss nöjda med svampplockningen satte vi oss i bilen för att åka hem till Vaggeryd. Men när vi fått upp farten i 30 kilometer i timmen fick vi se något som ”inte händer”. Framför oss, ungefär 30 meter, kommer ett lodjur. Jag har inbillat mig att ett lodjur är något i storlek med en större hund, men så var det inte. Närmare i storlek som ett rådjur. Sånt här händer bara en gång, säger Marie Pierre och Mikaela Pierre Tengvall till oss på redaktionen. 

Taggar

4 reaktioner på Lodjur synts till vid Snickarebygget

Ja, lodjur är i storlek som ett rådjur – som ett litet rådjur faktiskt. När man ser dem i månsken mot snön verkar huvudet litet och klotrunt jämfört med ett rådjur och man ser ofta svansen. Lodjur är ingen sällsynthet hos oss – tvärtom finns här flera föryngringar. Jag har sett lodjur från huset flera vintrar och de har tagit rådjur, till och med inne i trädgården. Men folk ser dem inte så ofta för de är mest aktiva på natten.

Det glädjer mig.
Jag hoppas att jag får se ett en dag.
Detta var ju inte så långt bort från mitt.
Lasse Olsson
Ekesås

Jag tror inställningen till lodjur är som inställningen till varg, fast inte lika utpräglad. De som har djuren runt knuten vill inte ha dem – de som inte har närkontakt med lodjur och varg vill ha dem, så länge de inte fått uppleva vad de där djuren ställer till. Men visst skall vi ha ett begränsat antal av dem, och det länder länsstyrelsen till heder att de i vintras visade att de håller utlovade antal föryngringar i länet och nu gav jaktlicenser när antalet lodjur översteg det antalet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *