Nyheter

Lodjursjakten avlyst

Nyheter De nio tilldelade, i Jönköpings län, lodjur har fällts och därmed har årets jakt avlysts… 

Arkivbild Petra de Jong

Tidigare i år berättade vi att kvoten som var tilldelad länet gällde nio lodjur, varav maximalt tre vuxna honor, under årets licensjakt.

Den 1 mars startade årets lodjursjakt och jakten var över i lördags förmiddag skriver Länsstyrelsen på sin hemsida. 

Lodjuren som fällts i länets kommuner är: 

Mullsjö 1 mars: Lodjuret fälldes under licensjakt/kvotjakt. Djurets kön var hane, vikt var 21,00 kg och ålder är okänd. Händelsen är dokumenterad.

Aneby 1 mars: Lodjuret fälldes under licensjakt/kvotjakt. Djurets kön var hane, vikt var 19,40 kg och ålder är okänd. Händelsen är dokumenterad.

Sävsjö 2 mars; Lodjuret fälldes under licensjakt/kvotjakt. Djurets kön var hane, vikt var 20,30 kg och ålder är okänd. Händelsen är dokumenterad.

Värnamo 3 mars; Lodjuret fälldes under licensjakt/kvotjakt. Djurets kön var hona, vikt var 16,10 kg och ålder är okänd. Händelsen är bedömd som säker.

Värnamo 7 mars; Lodjuret fälldes under licensjakt/kvotjakt. Djurets kön var hane, vikt var 20,50 kg och ålder är okänd. Händelsen är dokumenterad.

Sävsjö 8 mars; Lodjuret fälldes under licensjakt/kvotjakt. Djurets kön var hona, vikt var 10,70 kg och ålder är okänd. Händelsen är dokumenterad.

Gislaved 8 mars; Lodjuret fälldes under licensjakt/kvotjakt. Djurets kön var hane, vikt var 23,80 kg och ålder är okänd. Händelsen är dokumenterad.

Värnamo 8 mars; Lodjuret fälldes under licensjakt/kvotjakt. Djurets kön var hane, vikt var 20,20 kg och ålder är okänd. Händelsen är dokumenterad.

Värnamo 9 mars; Lodjuret fälldes under licensjakt/kvotjakt. Djurets kön var hane, vikt var 13,00 kg och ålder är okänd. Händelsen är bedömd som säker.

Fotnot: Beslutet om att tillåta licensjakt på nio lodjur har fattats för att reglera stammen då den är större än förvaltningsmålet som är fem familjegrupper (honor med unge/ungar). Målet är beslutat av Jönköpings läns viltförvaltningsdelegation. Enligt det senaste inventeringsresultatet finns 13 familjegrupper i Jönköpings län, vilket motsvarar cirka 70 lodjur. Baserat på antalet familjegrupper och omräkningsfaktorer finns det 1 417 djur i Sverige och populationen är därmed fortsatt över referensvärdet för gynnsam bevarandestatus.

Taggar

Dela


Läs mer

Nio lodjur i licensjakt

3 reaktioner på Lodjursjakten avlyst

Vi ska inte skjuta lodjur i Sverige. Lodjuret är snyggt och skönt. Det bör finnas minst 10 000 lodjur i Sverige.

Men mest anmärkningsvärt är att inventeringen visat 13 familjegrupper och det står i massiv kontrast till förvaltningsmålet på 5 familjegrupper. Hur kan man då sätta en så liten, för att inte säga minimal, avskjutningslicens? Här talar vi inte om säkerhetsmarginal för att inte hamna under 5 familjegrupper – här talar vi om något annat.
Vi vet att i och för sig att Naturvårdsverket vill pressa förvaltningsmålen uppåt, men detta var väl ändå att ta i! Vart kommer detta att leda? Man får väl räkna med att allt samförstånd nu kommer att upphöra också kring lodjuren och att stämningsläget kommer att likna det kring ”vargarna”.

Håller med CG. I den lilla byn jag bor har 3 lodjur (hona med unge + ett till vuxet) visat sig flera gånger i vinter och blivit rätt stationära. Fortsätter ökningen och avskjutning blir lika lågt som i år blir det inte roligt för småviltet framöver.
Är det bara varg ocj lodjur vi skall ha i våra skogar om 10 år?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *