Nyheter

Lokalhistoria och motion förenas i Minnespromenader

Nyheter Förra sommarens lyckade minnesvandringar i centrala Vaggeryd får under sommaren sin fortsättning från och med 1 juni. Då går fyra föreningar samman om Minnespromenader i Vaggeryd och Götafors.

Förra sommarens minnesvandringar byggde på att deltagarna berättade sina personliga minnen från de platser i Vaggeryd som besöktes.

I år blir upplägget ett annat. Det kläcktes av en ren slump när  Lars Erik Joakimson och Jörgen Bergström råkade sammanstråla. Samtalet kom som vanligt att handla om vad som var på gång.

– Då kastade jag fram förslaget om att vi kanske kunde göra något tillsammans för att få aktualitet kring de 18 informationstavlor som Waggeryds Museiförening sedan 2015 har satt upp på intressanta platser i Vaggeryd och Götafors. Jörgen nappade direkt på det förslaget, berättar Lars Erik Joakimson.

Nu är dags att dra igång projektet. Fyra föreningar står bakom: Waggeryds Museiförening, SPF-seniorerna, PRO och Vaggeryds SOK i samarbete med NBV. För utformningen av ”minnespromenadpaketet” svarar Camilla Appelqvist på Magnisa stuga som utgör bas för projektet.

Promenaderna går i valfri ordning till de 18 historiska informationstavlor som är utspridda från Götafors gamla missionshus och Järnboden i sydväst till Idrottsplatsen i nordost och Sventas i sydost.  

Varje tavla  har tilldelats ett nummer och en fråga. Svaret på frågan finns att hämta i tavlans informationstext. Förutom en rejäl dos motion får deltagarna därmed inhämta betydande lokalhistoriska kunskaper.

Det skall väl tilläggas att minnespromenaderna så långt det är möjligt är Corona-säkra. Eftersom minnespromenadena pågår till 1 september och  deltagarna själva väljer sällskap, tidpunkter och vägval är det upp till enkelt att följa Folkhälsomyndighetens råd.

Vinnare ska koras och belönas fram på höstkanten men när, var och hur är upp till just Folkhälsomyndighetens anvisningar.

Lars Erik Joakimson, Camilla Appelqvist, Jörgen Bergström och Stig Johansson är huvudansvariga för minnespromenaderna.

Taggar

Dela


4 reaktioner på Lokalhistoria och motion förenas i Minnespromenader

Finns annons här på Skillingaryd.nu:
Kartan finns att köpa i Magnisa stuga och på klädnadsbutiken People i Vaggeryd.
Pris 50:-. Betalning med swish på People och kontant eller swish i Magnisa stuga

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *