Nyheter

Lucia på Fenix imponerade på tjeckiska gäster

Lucia på Fenix imponerade på tjeckiska gäster

Nyheter Fenix-gymnasiets luciafirande har under årens lopp i hög grad varit förknippat med och präglat av Byarums kyrka.

Men i år har Fenix inte någon egen ljusdrottning och därför flyttades hela firandet till Mulithallen med framträdande av Lucia från Hjortsjöskolan.
Multihallen har sina förtjänster men kan i de här sammanhangen naturligtvis inte mäta sig med Byarums kyrka. Där har luciamorgonen bjudit på rader av stämningsfulla högtidsstunder. Som den alldeles speciella luciamorgon för fem år sedan då Lucias intåg i den gamla kyrkan belystes av morgonsolens allra första strålar. Ute var det rena rama julkortsvintern med tio minusgrader och massor av snö. Bättre och mer stämningsfullt än så kan det inte bli.
Just den dagen fanns en grupp franska utbytesstudenter på Fenix och för dem måste Luciafirandet i Byarum ha varit en upplevelse utöver det vanliga.
Idag var vädret mera decembertypiskt med plusgrader och duggregn. Men det hindrade inte att luciafirandet i multihallen blev så stämningsfullt som man kan begära. 400 personer satt knäpptysta bänkade när luciatåget från Hjortjsöskolans högstadium med uppvaktande tärnor och stjärngosssr tågade in i den nedsläckta lokalen.
På publikplats satt en grupp skolledare och lärare från Pardubice i Tjekciken som i veckan gästat Fenix.
Irena Jozifova gjorde sig till tolk för deras intryck. Hon talade om en stor upplevelse och avslutade med att konstatera att ”detta visar hur viktig musiken är för att föra oss människor samman”.
Dessa ord ska också ses som ett erkännande och gott betyg åt Lucia med uppvaktning som ackompanjerades av Sven-Erik Johansson.

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *