Nyheter

Lugn fullmäktigedebatt inför voteringarna

Lugn fullmäktigedebatt inför voteringarna

Nyheter Vad sas egentligen i årets viktigaste debatt den om kommunens budget för 2017? De vanligaste aktörerna gästade talarstolen, men debatten blev ändå  jämförelsevis kort.

Det kan ha berott på att talespersoner för Liberaler och Miljöpartister saknades i talarlistan.

Tonfallet i debatten var ganska hovsamt och förebådade inte vad som skulle ske när det blev dags för voteringar. Kanske gick luften ur församlingen efter voteringarna. För vad hade hänt om (S) hade stött (SD)-förslaget i huvudvoteringen? Sannolikt regeringskris i kommunen.
Allan Ragnarsson (M): – På utgiftssidan är det små skillnader mellan de olika förslagen, det är skattesatsen som är den viktiga biten. Att ta ut 50 öre låter inte mycket, men för en vanlig familj betyder det 3 000 kronor extra i skatt på ett år, det vore överbeskattning.
Kent Williamsson (S):– Nja, Allan, jag delar inte uppfattningen att skillnaden är liten, det är snarare stor skillnad. Vi väljer att prioritera skolan och vård och omsorg och kommer med satsningar på bland annat 12,8 miljoner extra till skolan och 6,6 miljoner till den sociala verksamheten.
Jan-Olof Svedberg (SD): – Vi ser stora behov framöver, framför allt inom skolan. Det vi siktar in på är två procents överskottsmål, det vill vi inte tulla på ens för ett år, för att klara det behövs en skattehöjning på 29 öre för att nå överskottsmålet på två procent
Vi ger 8,5 miljoner till socialnämnden, det pratas mycket om sjukskrivningar som för varje år blir större och större, ett viktigt omtag skulle göra ordentlig nytta.
Lennart Karlsson (V): – Vi yrkar bifall till (S) budgetförslag, vi kan inte acceptera någon besparing på välfärden. Däremot är vi starkt kritiska till kostnaden för satsningar på Västra lägret, de skapar nya utgifter. Vi är väldigt kritiska till att vi blir fastighetsskötare åt militären.
Jenny Larsen (KD):– Läget kräver återhållsamhet, att fläska på med utgifter känns inte rätt när det stundar kärva tider och stora satsningar. Vi måste se till att vi har effektiv verksamhet, vi får mycket för de pengar vi pytsar in.
Gert Jonsson (M):–  Alla tre förslagen innebär kraftfulla satsningar på socialnämnden för tredje året i rad. Det har ju bidragit till att socialnämnden har starkare plattform. Därför kan socialnämnden se framtiden an med stor tillförsikt. Det är bra är att budgetberedningen varit lyhörd, vi har med det socialnämnden äskat. Men jag vill flagga för att när vi gör om Sörgården till demensboende fullt ut och inrättar avancerade vård- och omsorgsplatser på mejeritomten kommer det att kräva insatser. Så jag ber att få återkomma.
Ulf Abrahamsson (C): – Jag delar din uppfattning, Kenth Williamsson om att det är stora  skillnader mellan (S) budgetförslag och budgetberedningens, däremot är skillnaderna mellan (SD) och budgetberedningens förslag betydligt mindre. Vad man glömmer är att vi förstärker budgeten för 2017 med 17-18 miljoner rena kvalitetsökningar, det  får vi inte glömma. Vi satsar på alla verksamhetsgrenar, även om det i debatten låter som om vi drar ned. Men det är långt därifrån. Det är också spännande att ett nytt parti  lägger egen budget. Det är en intressant budget, men (SD):s  beskattning är totalt onödig, det är att skatta i förtid och det finns det ingen anledning till. Det finns inga sådana behov idag.
Berry Lilja (S):– Ja, jag håller med Ulf, det är stora skillnader mellan förslagen. Men vi tar inte bara sikte på 2017, vi vill ha det resultat som kommunfullmäktige beslutat om på två procent. När det gäller (SD):s förslag är det tråkigt att vi inte kan ändra budgetförutsättningarna bakåt i tid. Hade ni i (SD) stött oss tidigare hade vi inte haft detta problem.
Allan Ragnarsson: – Vi lägger budget ett år i taget, det är inte så konstigt med det. 2018 höjer vi till två procent och därför behöver vi inte göra en sådan höjning 2019. Dessutom är det inte så svårt att vara kommunalråd med en (S)-regering, man ser alltid till att hålla kommunerna om ryggen.
Kent Williamsson: – Det var spännande att höra Allan säga att vi ska ha ett överskott på 13 miljoner 2018.
Roger Ödebrink (S): – Att höra kommunalrådet säga att vi ska ha en (S)-regering är något jag ska minnas.
Ulf Abrahamsson: – Ja, på den punkten håller vi inte med Moderaterna. Det bästa för Sverige är en centerregering.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *