Nyheter

Lyckad föreläsning på Bäckalyckan

Nyheter Närmare 60 personer hade mött upp på Bäckalyckan i går kväll för att lyssna på Lars-Evert Eskilssons ”forskningsarbete” i Vaggeryds hembygdshistoria. Denna gång hade Lars-Evert begränsat sig till tidsintervallet 1880 – 1950.

Arkivfoto; Lars-Evert Eskilsson

Utöver att visa ett antal gamla byggnader med anknytning till kända personer så var föreläsningen uppdelad i tre avdelningar.

Första avdelningen var en information om kommunal infrastruktur tidigt på 1900-talet, när man började anlägga gator och sätta hundratals meter kantsten och när man anlade det första vattenverket. Fakta hade Lars-Evert hämtat från municipalstämmoprotokoll från denna tiden.

Andra avdelningen innehåll ”Den första …… i Vaggeryd”, vilket var en presentation av första tandläkaren eller frisören i Vaggeryd. Efter mycket arbete hade Lars-Evert kunnat spåra ättlingar till dessa och fått bilder från deras verksamhet i Vaggeryd.

Tredje delen innehåll Vaggerydsbor i förskingringen, som gjort sig kända på något sätt ute i landet som till exempel Magda Molin, känd fotograf, som just nu presenteras med en utställning i Malmö. Torgny Wärn, en känd illustratör och journalist på DN och Clifford Ling som dessutom har varit musiklärare, musiker och låtskrivare.

En mycket trevlig och intressant föreläsningskväll summerades av en fantastisk duktig hembygdsforskare.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *