Nyheter

M, KD, L, C och MP:s besparingar gör sönder BUN

Nyheter Jag vill förklara hur besparingar tre år i rad av "femklövern" gör sönder Barn- och utbildningsnämnden (BUN). Läs debattartikeln här

Marijo Corkovic (S)

2018 har ”femklövern” lagt besparingar på 3,7 miljoner samtidigt som BUN gick med 3,7 miljoner i underskott under året.

Tar vi innevarande år (2019) har vi en besparing på ytterligare 3,7 miljoner samtidigt som BUN går med underskott på mellan 4-6 miljoner.

Det innebär att BUN inte sparat någonting alls under 2018 och 2019.

Gällande 2020 har ”femklövern” lagt samma besparing 3 år i rad , vilket resulterade i att vi september 2019 såg att BUN´s budget från 2020 kommer sluta med ett underskott på 5,5 miljoner om inga åtgärder görs.

För att få budget i balans är Femklövern tvungna att dra ned på två tjänster i våra verksamheter när vi redan har ont om behöriga lärare, förskolelärare och fritidspedagoger.

Helt enkelt, vi skall minska på något som vi har för litet av. I och med det riskerar vi att försämra både kvalitén och våra barns utveckling. När vi i BUN istället behövt anställa pedagoger för att förbättra utvecklingen.

De besparingar ”femklövern” gör skrämmer mig – både som politiker och förälder.

BUN får 3,4 miljoner i resursfördelning  på grund av fler barn 2020, sen kommer ”femklövern” med en besparing på 3,7 miljoner. Det innebär att BUN får 300 000 kr mindre att röra sig med trots att vi har fler barn än vad som är budgeterat. Det är mycket märkligt och ännu märkligare blir det eftersom kommunen fått ökade statsbidrag.

Dessutom har ”femklövern” stängt vår verksamhet som heter ”Förskola på obekväm tid”. En verksamhet som vi är i stort behov av i vår kommun.

Om inte Majoriteten lagt ett sparbeting på 3,7 miljoner så skulle vi kunna rädda de 2 tjänsterna och öka med 5 till. Med detta förslag skulle vi kunna förbättra kvalitén och våra barns utveckling.

Den politik som ”femklövern” har sänker BUN jättedjupt och försämrar både skolan och förskolan. Så jag säger en gång till, ”femklöverns” politik skrämmer mig både som politiker och förälder.

Sen tror jag ändå att BUNs budget för 2020 blir ett stort underskott om inget drastiskt görs.

Därför säger jag: ta bort besparingen från BUN, det har vi råd med och låt BUN andas.

När man läser Socialdemokraternas förslag till BUNs budget för 2020 så ser man följande:

Vi har inga besparingar. Vi satsar 800 000 kr extra på grundskolan. Vi satsar 400 000 kr på kosten för närodlad och ekologisk mat.

Denna budget skulle vara mycket bättre för våra barn.

Marijo Corkovic (S)
Ledamot Barn och Utbildningsnämnden
Vaggeryds kommun

Taggar

Dela


19 reaktioner på M, KD, L, C och MP:s besparingar gör sönder BUN

Pinsamt dålig argumentation Gert! När man läser dina argument går det verkligen inte att se att du är Femklöverns ledande politiker. Bristen på sakargument lyser med sin frånvaro.
Svara i stället på insändarens intentioner vilket majoritetsföreträdaren ska göra:
Tycker du det är rimligt att BUN ska fortsätta spara för tredje året i rad trots att de inte klarat budget 2018 och 2019 och ska BUN tvingas dra ned på personal trots att antalet barn ökar? Behövs det inte satsningar istället för neddragningar?
BUN ska dra ned på personal trots resultat-
utvecklingen i 6:an och när ska Vaggeryds kommun få en fungerande barnomsorg på obekväm tid, som de flesta företag förväntar sig att en kommun ska ha?

Barn i förskolan håller en bättre ton mot varandra än ni politiker som ska skylla på varandra. Det är rent av löjligt.

Peppe jag är helt inne på din poäng angående skolorna i ytterområden kostar. Även svårt att rekrytera personal till.

Skulle gärna se er politiker ta del sv Förskoleupproret och Lärarupproret på Facebook för ta del av verkligheten för oss pedagoger. Många byter bransch för orka med ett helt arbetsliv. Vilka drabbas när pedagoger
byter bransch ? Barnen och eleverna!

Gert, Kenth, Marijo med flera. Christer du också! Jag välkomnar er att komma ut under en hel dag och delta i verksamheten.

Hur många av er som kommenterar har koll på hur en kommunal budget ser ut?
Hur många av er som kommenterar vet hur man prioritetar kommunens utgifter?
Hur många av er som kommenterar har koll på marknadsekonomi?

Bra Ida (C) att du redovisar verkligheten vad gäller ”barnomsorg på obekväm arbetstid”.
Både Marijo och Kent W pläderar för denna verksamhet trots att BUN under c:a 6 månader erbjöd BOA för vårdnadshavare till kl 22.30.
Inte en enda vårdnadshavare anmälde behov av detta under denna tid.
Trots detta anser både Marijo och Kent W att vi ska satsa på denna utökade barnomsorg även om behovet inte finns i vår kommun.
Är detta att vara ansvarsfull med kommunens resurser?
Christer Holmgren

En s budget i Vaggeryds kommun har inte mött
verklighetens ljus sedan 2013. En s märkt julsaga december 2019 gör ingen skillnad.
Bra med drivet Marijo , och en god Jul tillönskas men låt oss leva i pengar som finns i verkligheten istället för fablernas värld.

Helt plötsligt kan hela ligan svara på en insändare. Tyvärr har alla fel. Att arbeta inom BUN handlar inte om 2-5 tjänster. Det ni alla döljer i denna diskussion liksom S är vad kostar det egentligen o ha alla ytterskolor igång? Där snackar vi en massa miljoner. Det är ju bara erkänna att sett till kommunens bästa ekonomiskt, har väldigt många politiker genom åren kanske röstat lite efter egenintresse där de bor. Det är dagens sanning. Ni som vill gnälla på mig om detta säger jag man får ta ansvar dit man flyttar. Miljonerna rullar ut i eten så länge vi ska ha så många ytterskolor. Där kan ni ta ansvar alla PARTIER
Mvh Peppe

Ja verkligen pinsamt!

Inlägget av ”Trött pedagog” borde tas på allvar. Varför lyssnar femklövern aldrig på de som vet hur verkligheten ser ut? Ni stirrar er blinda på pärmar och skärmar. Försök lyfta skinkorna istället och se verksamheten från dess rätta och riktiga synvinkel,, den sanna verkligheten!

Christer!
Tycker det är ett friskhetstecken med Marijos
oro inte minst med tanke på att ni inte hållt
budget sedan 2017. Tycker du att BUN
Borde ha en högre budget och hur ska ni få
En budget i balans? Tycker du verkligen att
BUN ska dra ned på personal trots resultat-
utvecklingen i 6:an och hur tänker ni när det
gäller barnomsorg på obekväm tid?

Håller med ovanstående representanter från Femklövern. Att vara styrande innebär att ta ansvar för alla delar.
Förskola på obekväm arbetstid lades på is eftersom det aldrig blev aktuellt då intresset var för svagt bland vårdnadshavare när det väl kom till kritan. Men det är ju fritt fram för S att fortsätta driva frågan om t ex förskola som är öppen dygnet runt. Men vad kostar det, tro? Och vad är bäst för barnen?

Pinsam argumentation Gert. Vi har finansierat
vår budget till sista kronan! Ni väljer däremot
att inte använda dem ökade statsbidragen för
satsningar inom skolan eller annan välfärd.
Ni väljer istället aktivt att öka överskotten.
Tycker att du kan vara tydlig med att ni gör
detta val- det förtjänar invånarna att få veta.
Förklara i stället varför ni vill att skolan ska
spara när det finns pengar? Förklara också
Hur ni ska höja resultaten i skolan med hjälp
Av era besparingar för tredje året i rad?

Jag är en trött pedagog och har aldrig varit så här trött innan jul tidigare. Tyvärr anar jag att det kommer bli värre nästa jul. Effektiviseringsförklaring anlände med personalschemat som innebar minskning av procent av personal. Barngrupperna blir inte mindre och inte heller barnens behov tidsmässigt minskar utan det är en konstant beläggning från tidig morgon till kväll. Man räcker inte till som pedagog utan går med en klump i magen hem och funderar på om man hann att se varje barn och gett varje barn förutsättningar att utvecklas enligt läroplanen. Barn måste få kosta för laga trasiga vuxna blir dyrare. Skulle gärna se er politiker komma ut i verksamheten och skugga pedagoger under en hel dag och se verkligheten.

Marijo!
Bra Marijo att du engagerar dig för BUN:s ekonomi, som har en omsättning på c:a en halv miljard kr. Du kommer dock med fel medicin för att få verksamheten att utvecklas och samtidigt få budgeten i balans.
Det är helt naturligt att i en så stor organisation som BUN så måste man se över verksamheten varje år och göra effektiviseringar. Alla företag och organisationer försöker få effektivare verksamhet, så även BUN.
Du förordar att man kör på i gamla hjulspår som vanligt och ökar på kostnaderna varje år slentrianmässigt utan att ompröva verksamheternas effektivitet. Du löser detta varje år genom en trollformel som heter skattehöjning.
Varje år kommer ni i (s) med ryggmärgsförslag på skattehöjning, så även för 2020 – med 30 öre.
Detta är inte lösningen för en ansvarsfull kommunal ekonomi.
Underskottet för 2019 består till stor del av plötsligt uteblivna statsbidrag från Migrationsverket och återbetalning av statsbidrag till Skolverket.
För 2020 ska du och jag i BUN ansvarsfullt arbeta för att utveckla verksamheten och samtidigt hålla nere på kostnadsuvecklingen så att vi får en budget i balans.
Christer Holmgren (m)
ledamot i BUN

Gert börjar att ta bort besparingar från BUN.
Sedan få vi kolla vad vi gör och hur vi bemöter pengar som fattas.Ta bort besparingar från BUN och våra barn

Tycker ditt engagemang är bra,viktigt och framåtsyftande.
Men min fråga blir vad ifrån flyttar man pengar till BUN?
En röd ros på ett papper duger inte som betalning
av löner eller nya nödvändiga skolbyggnader!!

Ett bra sätt att flytta pengar är nog att inte öka antalet anställda inne på kommunkontoret i den takten som har varit.

Du glömde att att skriva att ni har en egen
S märkt sedelpress.
Vi andra lever verkligheten där vi inte kan förbruka
mer pengar än vi har i systemet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *