Nyheter

Magnisa stuga och museiföreningen del 1

Nyheter Det är inte alla i kommunen som känner till att vi har ett fint museum i Vaggeryds centrum med minnen från samhällets historia. I en artikelserie kommer vi att berätta om vad man kan se i Magnisa stuga.

I den här första delen berättar vi om hus Waggeryds Museiförening föddes och hur Magnisa stuga hamnade på den plats där den står i dag.

Det hela började med Natan Boberg, eller Natanael som han egentligen hette. Han var en stor hembygdsman, skribent och kulturperson som fick i uppdrag av Vaggeryds köping att samla i hop material, saker och ting som hade med Vaggeryd att göra. Det kunde vara när hus revs eller någonting förändrades i samhället då han samlade i hop och sparade en hel del grejer på olika platser. Det samlades på brandstationen, Östra skolan, Fritiden och på andra platser. Tanken var att det skulle bli ett museum om Vaggeryd. När sedan Natan dog på 1981 blev alla hans grejer kvar.

– När det här lilla huset, Magnisa stuga, skulle rivas 1995 för att göra plats för en parkering, då förstod Georg Boberg, bror till Natan, att det här kan bli något. Så tillsammans med Ingemar Ingefjäll och några till började de prata om att de skulle ta hand om huset och flytta det och göra ett museum av det. Det var så Magnisa stuga och Waggeryds museiförening föddes kan man säga, berättar Lars Erik Joakimson som är ordförande i föreningen.

– Han som hade byggt huset hette Magnus Magnusson och flyttade hit från Tofteryd i slutet av 1800-talet när järnvägen var ny. Därifrån kom namnet till huset som var det tionde huset i ordningen som byggdes kring den nya järnvägen, fortsätter Lars Erik.

– I samband med att huset flyttades byggdes också en källare så att vi skulle få plats med alla Natans grejer och där har vi ordnat olika nischer med sådant som har med Vaggeryds historia att göra. Grunden är alla saker som Natan har sparat och som vi har tagit hit. Sedan har det tillkommit mycket efter hand till exempel från PA Larssons när det upphörde. Likadant David målares grejer från hans målarverkstad har tillkommit efteråt.

– Det har visat sig att det var ett framsynt och lyckosamt tänkande som Georg och Ingemar hade vid det tillfället. Sedan har vi fortsatt att forska, skildra och berätta om Vaggeryds stationssamhälle och Götafors brukssamhälle. Museiföreningen har i dagsläget 300 medlemmar och ungefär 40% är inte boende i Vaggeryd utan håller kontakt genom oss med sin hembygd.

Natan Boberg  [1/3]

Magnus Magnusson och hustrun Anna-Britta framför Magnisa stuga 1910.  [2/3]

Magnisa stuga efter flytten. Foto: Evert Melin  [3/3]

Taggar

Dela


2 reaktioner på Magnisa stuga och museiföreningen del 1

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *